Για το ελληνικό σύστημα υγείας έγραφαν πριν λίγο καιρό (πηγή Wikipedia), ότι είναι (ήταν;) ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.
Health care in Greece – Wikipedia, the free encyclopedia
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε μια έκθεση του 2000 , κατέταξε την χώρα μας 14η στη συνολική αξιολόγηση και 11η στην ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών, ξεπερνώντας χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (θέση 18) και τη Γερμανία (θέση 25).
Το 2010 υπήρχαν 131 νοσοκομεία με 35.000 κρεβάτια στη χώρα, αλλά από την 1η Ιουλίου 2011 το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει τον αριθμό σε 83 νοσοκομεία και να περικόψει 2.000 κλίνες.
Σε μια προσπάθεια να περικοπούν τα υπέρογκα λειτουργικά κόστη των νοσοκομείων και του ΕΣΥ, ο τότε υπουργός υγείας Α.Λοβέρδος είχε ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα για καταργήσεις νοσοκομείων, συμπτύξεις και συνενώσεις ταμείων.
Στην Ελλάδα οι δαπάνες υγείας, ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 9,6% το 2007, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το 2011, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 9,5%. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αριθμό γιατρών σε αναλογία προς τον πληθυσμό ενώ το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι 80,3 χρόνια, ποσοστό μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 79,5.
Το 2008 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό καλής υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ, με ποσοστό 98,5%. Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας ήταν ένα από τα χαμηλότερα στον αναπτυγμένο κόσμο, με ποσοστό 3,1 θανάτων/1000 γεννήσεις.
http://www.allianzworldwidecare.com/healthcare-in-greece
Mε την εφαρμογή του μνημονίου άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα.
Η τρόικα ζήτησε αυστηρό έλεγχο στις δαπάνες της υγείας, επέβαλε έλεγχο από κλιμάκια ανά τρίμηνο και εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ (πάνω από 1,25 δισεκατομμύριο ευρώ), προβλεπόταν για το 2011 στο αναθεωρημένο μνημόνιο, στον τομέα της Υγείας.)
Στο χώρο των δαπανών για τα φάρμακα ζητήθηκε επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα κύρια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και διεύρυνση της αρνητικής λίστας των χορηγούμενων φαρμάκων.
Απαιτήθηκαν διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν την εισαγωγή ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης των ιατρικών παραπεμπτικών σε ιδιωτικά κέντρα και την ενοποίηση των πακέτων παροχών μεταξύ των Ταμείων, ενώ πλέον οι προμήθειες των νοσοκομείων ελέγχονται κεντρικά.
Απαιτήθηκαν επίσης μειώσεις στις καθαρές λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, μέσω της πλήρους εφαρμογής και αύξησης των συγχρηματοδοτήσεων της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και μέσω μειώσεων στα αναλώσιμα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Προβλέφθηκε επίσης μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων με παράλληλη μείωση στις τιμές των φαρμάκων και της εφαρμογής νέων διαδικασιών με διαγωνισμούς για τις προμήθειες. Αυστηροποιήθηκε το καθεστώς συνταγογράφησης και επιβλήθηκε η προτίμηση των πιο φτηνών γενόσημων φαρμάκων σε νοσοκομεία και ασθενείς.
Για το κλειστό επάγγελμα του φαρμακοποιού, προβλέφθηκε η προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων λειτουργίας και μείωση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους.
Πρωταρχικός στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να διατηρηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία κάτω από 6% του ΑΕΠ με το διατηρηθεί όμως παράλληλα η καθολική πρόσβαση και η βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης.
Όλες οι περικοπές που έγιναν μέχρι τώρα στον κλάδο της υγείας ήταν επιβεβλημένες.
Γιατί σας τα γραφω όλα αυτά;
Μα για να σας πάω στο ζητούμενο που είναι οι καινούργιες και πολλά υποσχόμενες φωνές- όπως λέει ο Guardian – της ελληνικής μαχητικής δημοσιογραφίας.
Ένας από αυτούς, ένας πρώην μουσικός επιμελητής στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ και επίδοξος ντοκιμαντερίστας τελευταίως, με δυο μάλιστα ντοκιμαντέρ στο ενεργητικό του έκανε πρόσφατα ρεπορτάζ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομέιο της Νίκαιας.
Ο νεαρός »δαιμόνιος» ρεπόρτερ, ερευνητής και εσχάτως film maker, μπούκαρε στο νοσοκομείο της Νίκαιας με την συμβολή των συνδικαλιστών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να κάνει ρεπορτάζ.
Με τρεις μόνο συνεντεύξεις στο νοσοκομείο από έντονα κομματικοποιημένους γιατρούς , στελέχη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μια συνέντευξη από φορέα του »aids» ο ντοκιμαντερίστας έβγαλε το ρεπορταζάκι του και το κατιτίς του από τη εφημερίδα Guardian, καταγγέλλοντας την κατάντια της σημερινής υγείας και περίθαλψης στα ελληνικά νοσοκομεία.
Το ρεπορτάζ αυτό θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί, αυτό που ονομάζουν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι »fair and accurate reporting» εάν φυσικά περιελάμβανε μερικούς συνεντευξιαζόμενους ασθενείς και γιατρούς,τον πρόεδρο του νοσοκομείου,την ταλαιπωρία των ασθενών,την πιθανή έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων στο νοσοκομείο,την έλλειψη κλινών, την έλλειψη γαζών, χειρουργικών εργαλείων, προβλήματα στην μεταφορά των ασθενών από την ανυπαρξία ασθενοφόρων και πλάνα από κόσμο να πεθαίνει αβοήθητος πάνω στα ράντζα.
Όμως, τι περίεργο..!
Πουθενά δεν συμπεριλήφθηκαν στο »αποκλειστικό», »επαναστατικό,»αποκαλυπτικό»,»συνταρακτικό» ρεπορτάζ του ντοκιμαντερίστα αδιάσειστα στοιχεία, μαρτυρίες ,συνεντεύξεις και εικόνες »αδιάψευστος μάρτυρ» που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε τριτοκοσμικό χάλι.
Ο γνωστός , στο εναλλακτικό κοινό , ντοκιμαντερίστας (του χρηματοδοτούν τα ντοκιμαντέρ) στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνον στις κομματικές απόψεις για την υγεία μόλις 3 συνδικαλιστών γιατρών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να παράξει ένα εντελώς ψεύτικο ρεπορτάζ .
Ένα κατάπτυστο »μούφα» ρεπορτάζ που διάβασε όλη η βρετανική κοινή γνώμη, ένα ρεπορτάζ που θα πρέπει να καταγγείλουν όλοι οι Έλληνες επαγγελματίες στην Υγεία, που μέσα σε τεράστιες αντιξοότητες προσπαθούν να πράξουν το καθήκον τους σώζοντας καθημερινά ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία.
Η Υγεία και η νοσοκομειακή περίθαλψη μπορεί να συναντούν προβλήματα, μπορεί και να υποφέρουν από μικρές και μεγαλύτερες ελλείψεις, ζούμε στην εποχή του μνημονίου και όπως όλα, χτυπήθηκε και το ΕΣΥ .
Τα κόστη θα πρέπει να κατέβουν, τα διπλογραφικά λογιστικά θα πρέπει να μπουν σε όλα τα νοσοκομεία, οι δαπάνες θα πρέπει να είναι λελογισμένες και αυξήσεις των δαπανών δεν προβλέπονται, τουλάχιστον μέχρι η χώρα- ξανά- να ορθοποδήσει.
Κάθε φορά που διαβάζω για την έλλειψη σε γάζες, σε μαξιλάρια,για τα αντικαρκινικά φάρμακα που παρά λίγο να λείψουν,για το χάος στην υγεία,για τον ΕΟΠΥY, οδηγούμαι συνειρμικά και σε μια αντίστοιχη είδηση από αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία δύό χρόνια.
Καραμπινάτες διαφθορές και παρανομίες όπως οι τσαμπουκάδες των γιατρών με τα γενόσημα, το σαμποτάζ της διευθύντριας στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα , οι υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα και τις προμήθειες,για τους δήθεν αόμματους με τα επιδόματα τυφλότητας,για το πάρτι που έκαναν με τις παροχές οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, για τα αφορολόγητα εισοδήματα και τα ιδιωτικά ιατρεία των μεγαλογιατρών του ΕΣΥ στο Κολωνάκι,για το χρήμα που έρεε άφθονο από τις φαρμακευτικές.
Μπορεί να πείτε ότι ο συμψηφισμός δεν είναι σωστός και πώς ότι έχει να κάνει με τις ελλείψεις στην υγεία και τους ασθενείς είναι απολύτως πρωτεύον και σοβαρό θέμα, που δεν μπορεί να συμψηφίζεται.
Όμως μπροστά στην κόλαση που περιμένει την Ελλάδα και τους Έλληνες αρρώστους, αν θα κοπούν οι χρηματοδοτήσεις του μνημονίου, το τραμπάρισμα των λευκοπλάστ μεταξύ των γιατρών του Γεν. Κρατικού Νίκαιας, η κινδυνολογία από πλευράς συνδικαλιστών και η γκρίνια τους για περισσότερες προσλήψεις φαντάζει τουλάχιστον μια αστεία ιστορία…
Ο επίδοξος ντοκιμαντερίστας που ‘υπενοικίασε’ ο Γκάρντιαν για να κάνει το ρεπορτάζ στο Γενικό Κρατικό, δεν έπραξε τίποτα παραπάνω από το να εφαρμόσει την ίδια συνταγή με αυτή που φτιάχνει τα ντοκιμαντέρ με τις χορηγίες όσων πιστεύουν στο ταλέντο του.
Μουσική υπόκρουση, υπερδραματοποίηση των γεγονότων, μερικά γενικόλογα σχόλια και φυσικά ολίγη δόση κινδυνολογίας για την υγεία από τους συνδικαλιστές γιατρούς του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Και νά το, βγήκε ένα ωραιότατο ρεπορτάζ.
Ακριβώς σαν τα ντοκιμαντέρ που δημιούργησε για το »απεχθές» αλλά απολύτως απαραίτητο μνημόνιο.
Μόνοπλευρα,χρωματισμένα, υπερδραματοποιημένα, ψεύτικα και του αριστερού δημαγωγικού (αντιμνημονιακού) αφηγήματος με μόνη σκοπιμότητα να συγκινήσουν όσους ακόμη θέλουν να πιστέψουν στην δαιμονοποίηση του μνημονίου και ότι δεν το χρειαζόμαστε.
Αν ήμουν γιατρός στο Κρατικό της Νίκαιας θα του είχα κάνει σίγουρα αγωγή, αν ήμουν Πρόεδρος του νοσοκομείου θα τον είχε πάρει ο διάολος να τον σηκώσει!
Αν ήμουν κράτος θα είχα επέμβει και θα του ζήταγα τα ρέστα, τον λόγο που ξεφτιλίζει τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό της χώρας , θα τον ρώταγα γιατί δυσφημίζει και επιδεινώνει την ήδη κακή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.
Όμως είναι προφανές το γιατί!
Προχθές βρέθηκα στο νοσοκομείο Παίδων για να κάνω κάτι αιματολογικές εξετάσεις στο παιδί.
Οι γιατροί παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήταν εξυπηρετικότατοι και τελειώσαμε γρήγορα.
ΔΕΝ με υποδέχτηκε το ιατρικό κλιμάκιο των υποψηφίων του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε και οι γιατροί χρειάστηκε να κάνουν τράμπα τα τραυμαπλάστ πρός χάρην της κάμερας!
Ανεβαίνοντας όμως στον Β’ όροφο για να πάρω τις εξετάσεις του μικρού το μάτι μου καρφώθηκε σε… κάτι.
Μια μικρή χάρτινη ταμπέλα, κολλημένη στο τζάμι του αιματολογικού , ενημέρωνε όσους εργάζονται στο νοσοκομείο πως… για εξετάσεις δικές τους ή ακόμη και των οικείων τους θα πρέπει πρώτα να πηγαίνουν από το ταμείο να συνεννοούνται και φυσικά να πληρώνουν…
Ενημερώστε λοιπόν για το θέμα τον Γκάρντιαν διότι ο ντοκιμαντερίστας το παρέλειψε.
Ενημερώστε τον γιατί όταν δημιουργείς μούφες και »catastro(f)ika» ρεπορτάζ για τα ελληνικά νοσοκομεία στον Γκάρντιαν,τότε πραγματικά σου αξίζει ένα »debtocracy»!
Σχολιάστε