Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν και τους φόρους των δικηγόρων,εστιατόρων,γιατρών


 

Πόσο έιναι το πακέτο λιτότητας για το 2012; Μόνο  11,5 δισ.€

Φαίνεται τελικά ότι το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων φόρων, περιλαμβάνομένου και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, το 2009, είναι περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού των μέτρων λιτότητας που καλέιται η Ελλάδα να λάβει φέτος, για να πάρει την επόμενη δόση.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύθηκε πριν από μία εβδομάδα.

Το ρεζουμέ;

Aνείσπρακτοι- διαφυγόντες φόροι  το 2009: € 29 δισεκατομμύρια

Μέτρα λιτότητας που προβλέπονται για το 2012:  11,5 δισεκατομμύρια €

Πακέτο βοήθειας που θα πάρουμε άν εκταμιευθείt :  31 δισεκατομμύρια €

Συμπέρασμα; Aν έιχαν φορολογηθέι όλοι αυτοί βάση των κανονικών τους εισοδημάτων και με έναν συντελεστή γύρω στο 40% το 2009 και το 2010 το κράτος θα εισέπρατε ικανοποιητικά έσοδα και δεν θα κατέφευγε στα ληστρικά μέτρα του μνημονίου.

Μέσα σε τρέις γραμμές αυτό είναι το αποτέλεσμα της ακαδημαϊκής έρευνας που διεξήχθη από δύο οικονομολόγους του Πανεπιστημίου του Σικάγο και έναν ακαδημαϊκό από το Virginia Polytechnic Institute. Σύμφωνα με την έρευνα, η φοροδιαφυγή το 2009 στην Ελλάδα υπολογίζεται μόνο στα 28 δισ. ευρώ.

Ανάλογη πςερίπου ήταν και το 2010!

Σε leaders της φοροδιαφυγής αναδυκνέιονται οι αυτοαπασχολούμενοι δηλαδή γιατροί, μηχανικοί, δάσκαλοι, λογιστές, σύμβουλοι και δικηγόροι. Ο κατάλογος συμπληρώνεται από τους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης  και τους ελεύθερους επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού και της  εστίασης.

Η έρευνα οδηγεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα: Η αδυναμία ή η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού για τον εντοπισμό των κρυφών εισοδημάτων σχετίζεται με το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου ανήκει στους πέντε τομείς, που έιναι και  οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής.

Ευρύτερες προσπάθειες για να παταχθεί η φοροδιαφυγή σε αυτά τα επαγγέλματα είχε μπλοκαριστεί το 2011 από το ελληνικό κοινοβούλιο.  ΟΙ Βουλευτές καταψήφισαν ένα νομοσχέδιο που επέβάλλε φορολογικούς ελέγχους στους ανθρώπους που είχαν εισοδήματα κάτω από ένα ελάχιστο όριο.

Γιατί;

Mα γιατί το νομοσχέδιο στοχεύε 11 επαγγέλματα, όπως κτηνίατρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, οικονομολόγους, γιατρούς, δικηγόρους και λογιστές, δηλαδή την βουλή.

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες με βάση τις αναλήψεις,τις κάρτες και τις εξυπηρετήσεις-αναχρηματοδοτήσεις δανέιων που έκαναν όλες αυτές οι ομάδες.

Πως τεκμηριώνεται η φοροδιαφυγή;
Λογιστές και οικονομολόγοι, έμποροι, δικηγόροι, ξενοδόχοι , εστιάτορες και γιατροί εμφανίζονται πρώτοι στις λίστες της έρευνας να πληρώνουν στην τράπεζα παραπάνω από το 100% των μηνιαίων εισοδημάτων τους προκειμένου να καλύψουν τις δόσεις των δανείων τους.

Μ εαυτό τον τρόπο οι ερευνητές βρήκαν ότι € 28 δισ. του φόρου που θα έπρεπε να εισπραχθέι διέφυγαν το 2009 από τους αυτοαπασχολούμενους και μόνο.

Το 2009 το ΑΕΠ ήταν € 235 δις με το σύνολο της φορολογικής βάσης να έιναι  μόλις € 98 δις,

Οι συγγραφείς, Adair Morse και Μαργαρίτα Τσούτσουρα από το στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο Νικόλαος Αρταβάνης από το Virginia Polytechnic Institute, άντλησαν τα στοιχέια τους μόνο από 10 ελληνικές τράπεζες, βρίσκοντας με απλό τρόπο ότι οι επαγγελματίες είχαν υποχρεώσεις προς τρίτους που έφταναν μέχρι και το 82% των εισοδημάτων τους.
Υπολογίζοντας τον μέσο όρο, βρήκαν ότι το πραγματικό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων είναι 1,92 φορές παραπάνω από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους.

Πρωταθλητές στην απόκρυψη εισοδήματος για το 2009 είναι οι γιατροί, οι οποίοι δεν δήλωσαν στην Εφορία 29.343 ευρώ -ο καθένας-, στη δεύτερη θέση της φοροδιαφυγής ακολουθούν οι μηχανικοί με 28.925 ευρώ, στην τρίτη θέση οι εκπαιδευτικοί, ενώ σε υψηλές θέσεις στη λίστα είναι λογιστές, οικονομολόγοι (24.573 ευρώ) και δικηγόροι (24.032 ευρώ), επαγγελματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι καλλιτέχνες (με τη μέση ετήσια απόκρυψη εισοδήματος στα 18.360 ευρώ), καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους κλάδους των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (15.884 ευρώ).

Αν η τότε πολιτική ηγεσία έσπευδε να συλλέξει τους φόρους από τους ελέυθερους επαγγελματίες, πιθανόν να μην χρειαζόμασταν σήμερα το μνημόνιο και τις σκληρές πολιτικές λιτότητας.
Για την πλήρη έκθεση των ερευνητών ΕΔΏ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: