Η φωτογραφία του δολοφονημένου Φύσσα, ο πολιτικός συμβολισμός της και άλλες φωτογραφίες που σόκαραν


Mεγάλη η συζήτηση στο διαδίκτυο και τα social media για το αν το Πρώτο Θέμα έπρεπε να αναρτήσει στο πρωτοσέλιδό του την φωτογραφία του νεκρού Παύλου Φύσσα,θύμα δολοφονίας με πολιτικά χαρακτηριστικά. (Ράπερ με στίχους κατά των εθνικιστών, ναζιστών και της ακροδεξιάς.)

Οι απόψεις διίστανται για το αν η φωτογραφία έπρεπε να δημοσιευτεί, η οικογένεια υπέβαλε μάλιστα και μήνυση στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. 

Embedded image permalink

Πολλοί κατακρίνουν την ενέργεια του εκδότη της εφημερίδας Θέμου Αναστασιάδη να βγάλει την δραματική φωτο στην δημοσιότητα κατηγορώντας τον δημοσιογράφο για ακραίες.εθνικιστικές απόψεις και παράδοση στην δημοσίευση προκλητικών φωτογραφιών! ( Νεκρός Ασλάνης, Ζαχόπουλος κλπ) Όμως οι διαχωριστικές γραμμές για το αν πρέπει να κυκλοφορήσουν τέτοιες φωτογραφίες είναι συχνά ασαφείς,

Άλλοι πάλι αισθάνονται ότι ενδεχομένως η φωτογραφία αυτή σε άλλο μέσο, όχι τόσο ταμπλόιντ όσο το Πρώτο Θέμα, θα πέρναγε ευκολότερα στο κοινό. Γεγονός πάντως είναι ότι πολλές δημοσιευμένες φωτογραφίες από την επικαιρότητα συχνά σοκάρουν και επιλέγονται με σκοπό να πουλήσουν περισσότερα φύλλα οι εφημερίδες.

‘Άλλες πάλι αναδεικνύονται πολύ αργότερα από την εποχή της δημοσίευσής τους έχοντας  μεγάλη ιστορική και πολιτική σημασία γιατί πρόκειται για ντοκουμέντα. Και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τους διορατικούς αρχισυντάκτες τους όταν επιλέξουν να τις βγάλουν στην δημοσιότητα!

 Μην ξεχνάτε ότι κάθε φωτογραφία τραβηγμένη με αφορμή γεγονός που στιγματίζει την επικαιρότητα είναι και άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κρατούσες πολιτικές,κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής και αυτό τους προσδίδει ξεχωριστή ιστορική σημασία.

Και η φωτογραφία του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα έχει τεράστια  σημασία και δυναμική για την εποχή  και τον τόπο μας … Έχει τόσο μεγάλη δυναμική που μπορεί να τσακίσει μια για πάντα την Χρυσή Αυγή για αυτό και η δημοσίευση της είναι απολύτως δικαιολογημένη. (Αποψή μας)

Δείτε μερικές φωτογραφίες που  σόκαραν το αναγνωστικό κοινό,και άλλες εμβληματικές για την εποχή τους που προκάλεσαν τον ίδιο προβληματισμό:

Η ζωή και ο θάνατος του Τάσου Τούση   του ανθρώπου που έγινε σύμβολο

Η δολοφονία του Τάσου Τούση

 

Φωτογραφία για Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε η δολοφονία Λαμπράκη

Η δολοφονία Λαμπράκη. Η αποτύπωση, τον Μάιο του 1963, στα πρωτοσέλιδα της εποχής της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος έπεσε νεκρός από το χτύπημα του παρακρατικού Γκοτζαμάνη στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε κορυφαία στιγμή της ελληνικής δημοσιογραφίας που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της εποχής

 Η εκτέλεση του νεαρού Μιχάλη Καλτεζά από αστυνομικό στα επεισόδια που ακολούθησαν την εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου δημιούργησε τα ΄ίδια συναισθήματα με το βίντεο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου εξοργίζοντας την νεολαία απέναντι στις δυνάμεις καταστολής

Κορίτσι της βόμβας Napalm (2)

»Νapalm Girl »Kι όμως το ΑP (Associated Press), δεν ήθελε αρχικά να μοιράσει αυτήν την φωτογραφία βρίσκοντας ενοχλητικό ότι το κοριτσάκι είναι γυμνό! Το συγκεκριμένο καρέ νούμερο 7 από μια σειρά αντιπολεμικών φωτο για το βιετναμ συγκίνησε τόσο τους Αμερικανούς που σταμάτησε τον πόλεμο.Ο Nick Ut κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για αυτή τη φωτογραφία.

Huynh Cong «Nick» Ut’s terrifying image of young children running toward the camera with open mouths and fire scorched arms held awkwardly away from their sides is all the more horrible when it is known that their injuries were a result of an accidental napalm attack by South Vietnamese forces. The girl in the picture, Kim Phuc, and Ut were happily reunited 17 years after the picture was taken in Havana, Cuba (Wilson, 1989).

Η προαναγγελία ενός φριχτού δυστυχήματος από την NEW YORK POST

#boycottrollingstone όπως #boycottprotothema έγραφαν τα trends στο twitter αφότου το περιοδικό αποφασισε να  φιλοτεχνήσει τον βομβιστή της Βοστόνης σαν τον Jim Morrisson. Είναι απλό , το Rolling Stone αγαπά τα θέματα death & destruction!

Young people chat as the World Trade Centre smokes in the background

Μια φωτογραφία που δεν δημοσιεύτηκε το 2001 από τον φωτογραφο θεωρώντας ότι θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα μετά την καταστροφή του World Trade Center. Δείτε:

http://www.theguardian.com/commentisfree/2011/sep/02/911-photo-thomas-hoepker-meaning

Embedded image permalink

Oi ΝΥTimes διάλεξαν αιματοβαμμένη φωτό και προκάλεσαν τα παρακάτω δημοσιεύματα:

http://www.poynter.org/latest-news/mediawire/186461/nyt-runs-graphic-photo-from-empire-state-building-shooting/

Το άψυχο κουφάρι του Μάικλ Τζακσον σε πρωτοσέλιδο.

Η δολοφονία Ρόμπερτ Κένεντι 

Η δολοφονία του Λη ΄Χαρβει Όσβαλντ από τον Τζακ Ρούμπι

Λουτρό αίματος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑