O ΙΡΑ ,ο Τζέρι Άνταμς και το »Τhe Belfast Project!»


Voices from the Grave – The Troubles (Full Documentary)

ΔΕΙΤΕ  ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Η πρόσφατη  σύλληψη του ηγέτη του Sinn Fein,  Gerry Adams, για φόνο στη Βόρεια Ιρλανδία είναι μια εκπληκτική ιστορία που οποιοδήποτε κινηματογραφικό σενάριο  για τον IRA δεν θα μπορούσε να συλλάβει.  Eπίσης εγείρει και διάφορα ερωτήματα σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία πέρα από τον Ατλαντικό  γιατί ότι έγινε μέχρι σήμερα και ότι θα γίνει, οφείλεται εν πολλοίς σε στοιχεία που προήλθαν από ιστορικές πανεπιστημιακές καταγραφές και δόθηκαν στα δικαστήρια.

Masked IRA members lead the funeral procession of Martin Hurson, an IRA prisoner who died after 46 days on hunger strike, in Northern Ireland in July 1981. Nine others on hunger strike died as well, and the event helped further politicize the organization.

 

ΚΑΙ αυτό είναι κάτι που προβληματίζει την ιστορική έρευνα που δρα ανεξάρτητα, σε χρόνο που εκείνη μπορεί και επιλέγει, και χωρίς καμιά εξάρτηση από την δικαιοσυνη και την αστυνομία.

 

» Η σύλληψη  του Άνταμς οφείλεται εν μέρει  σε μια ομολογία από πανεπιστημιακή έρευνα του Boston College  σχετικά με τη σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε αυτή την ‘έρευνα περιλαμβάνονταν μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις με ένοπλους του IRA που εμπλέκονταν στην βορειοιρλανδική κρίση και έδωσαν στεγνά τον ηγέτη του Σιν Φέιν ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας μιας γυναίκας, χήρας και μητέρας δέκα παιδιών το 1972. Ήταν τουλάχιστον 10 οι περιπτώσεις απαγωγών και δολοφονιών στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από τον ΙRA.

Ο Τζέρι Άνταμς ως πρόεδρος της πολιτικής πτέρυγας του IRA και του κόμματος του Sinn Fein , έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που τερμάτισε τη σύγκρουση 3 δεκαετιών. Όμως έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές από πρώην μέλη του ΙRA,από πολιτικούς του αντιπάλους και από δημοσιογράφους ως ένας από τους κορυφαίους του IRA στο  Μπέλφαστ του 1970.

Το πρώτο ερώτημα που εγείρεται εδώ, είναι αν ένας πολιτικός- υπεύθυνος μάλιστα για την ειρήνευση στην Βόρεια Ιρλανδία ύστερα από αιματηρή περίοδο διένεξης 30 ετών- μπορεί σήμερα να κατηγορηθεί για φόνο με  στοιχείο μια μαρτυρία από ιστορική, πανεπιστημιακή έρευνα;

Στην δική μας νομοθεσία αν κάποιος διαπράξει κακουργηματική πράξη το κακούργημα  παραγράφεται μετά την πάροδο 20 ετών από την τέλεση της πράξης, η νωρίτερα με απονομή χάριτος ή ειλικρινούς μετάνοιας. Στην Ιρλανδία και την Βρετανία όμως τι γίνεται;

Ένα δεύτερο ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσον μια εμπιστευτική έρευνα υπό ακαδημαϊκές μάλιστα εγγυήσεις  του Κολεγίου της Βοστώνης μπορεί να σταθεί αντιμέτωπη με  την ισχύ της ποινικής νομοθεσίας ;

» Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ δεν υπάρχει νομική προστασία και ασυλία για τα πανεπιστήμια. »

Ο Noah Feldman , καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Χάρβαρντ  είπε στους New York Times : «Λέμε πρέπει να υπάρξει , ότι θα ενισχύσουν την ακαδημαϊκή ελευθερία , αλλά ένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να προστατεύεται από νόμιμη κλήτευση . «

A mural in West Belfast, Northern Ireland, marks what some see as the end of the traditional IRA.

 Από το 2001 , οι ερευνητές αποφάσισαν να ψάξουν την ιστορία των ταραχών στην Βόρεια Ιρλανδία…

O Δημοσιογράφος Ed Moloney και ο εθελοντής του Δημοκρατικού Στρατού Anthony McIntyre πήραν συνεντεύξεις από 26 πρώην μέλη του IRA και 20 πρώην μέλη του Ulster Volunteer Force , μιας παραστρατιωτικής ομάδας που ευνοούσε την ένωση με το Ηνωμένο Βασιλείο. Το εγχείρημα ονομάστηκε »Τhe Belfast Project!»

Οι συμμετέχοντες είχαν τις διαβεβαιώσεις πως το ερευνητικό έργο του’ Boston College’ θα τηρούσε την ανωνυμία τους μέχρι το θάνατο  τους .

Το 2010 ο δημοσιογράφος Moloney έγραψε ένα βιβλίο, με τίτλο »Voice from the Grave » εξιστορώντας την προφορική συνέντευξη που πήρε από τον  Brendan Hughes , πρώην μέλος του IRA, που έχει πρόσφατα πεθάνει . Oι Brendan Hughes και Dolours Price ήταν ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν για την ιστορία με τον IRA και δήλωσαν πως τις εντολές για την δολοφονία της McConville, ως ύποπτης για πληροφοριοδότης των Βρετανών, την έδωσε ο Τζέρι Άνταμς.

Στις μαρτυρίες τους πρόσθεσαν πως ο Άνταμς ήταν επιχειρησιακός αρχηγός ένοπλου τμήματος του ΙRA και αυτός που έδινε τις εντολές για τις εκτελέσεις όσων στοχοποιούσε η οργάνωση.

 ΟΙ Gerry Adams και  Brendan Hughes όταν ήταν στην φυλακή.

 Η δολοφονία της Jean McConville θεωρήθηκε ιδιαίτερα φρικιαστική και το σώμα της δεν βρέθηκε μέχρι το 2003 .

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ύστερα από όσα μαθεύτηκαν και σε συνεργασία  με την βρετανική κυβέρνηση ζήτησε με  δικαστικές κλήσεις την συνδρομή των πληροφοριών της έρευνας για την υπόθεση.  Το Boston College  έδωσε τα στοιχεία ύστερα από 3 χρόνια και οι Moloney ,McIntyre έκοψαν τους δεσμούς με το πανεπιστήμιο . Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνάψει συνθήκη αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με την Βρετανία…

Ο Gerry Adams ισχυρίστηκε ότι, δεν ήταν διοικητής του IRA το 1972 στο Μπέλφαστ, αρνήθηκε επίσης ότι ήταν μέλος του IRA καθώς και οποιοδήποτε ρόλο στη δολοφονία και την απαγωγή McConville . 

 Ο McIntyre , το πρώην μέλος του IRA που εργάστηκε στο »Belfast project»  δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας για την υπόθεση του Άνταμς. Η υπόθεση που συγκλονίζει την Βόρεια Ιρλανδία περίπου 16 χρόνια μετά την ειρήνευση στην περιοχή και περίπου 44 από την έναρξη των εχθροπραξιών με την νεότερη γενιά του ΙRA έχει αμέτρητες πτυχές και καταιγιστικές εξελίξεις.

File:Donegall st bomb.jpg

Τι θα γίνει αν ο Τζέρι Άνταμς οδηγηθεί σε δίκη;

Θα αναζωπυρωθεί η τρομοκρατία στην Βόρειο Ιρλανδία;

Τελικά ένας άνθρωπος σαν τον  Άνταμς που βοήθησε στην πολιτικοποιήση της οργάνωσης του ΣΙΝ ΦΕΙΝ είχε όντως συμμετάσχει και διατάξει δολοφονίες και απαγωγές καθώς και βομβιστικές επιθέσεις, που όμως όλες αυτες τις δεκαετίες αρνιόταν κατηγορηματικά;

Και άλλο ένα στοιχείο για προβληματισμό: Tι θα γίνει αν οι απόψεις και τα στοιχεία που βοηθούν μια ιστορική ακαδημαϊκή έρευνα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ως πειστήρια επιβολής του νόμου;

 

Διαβάστε :

όλο το χρονικό εδώ  http://chronicle.com/article/Secrets-from-Belfast/144059/

 http://en.wikipedia.org/wiki/Gerry_Adams

http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/gerry-adams-held-over-murder-of-jean-mcconville-9308536.html

http://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-24801620

http://www.huffingtonpost.com/2013/01/24/dolours-price-dead-irish-republican-army-tapes-gerry-adams_n_2541561.html

ΔΕΙΤΕ  ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Voices from the Grave – The Troubles (Full Documentary) το οποίο και αναρτήσαμε στο parodynews.

Δείτε τις ταινίες »HUNGER» για τον Μπόμπι Σάντς και »50 dead men walking» για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία με τον IRA.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: