Ποιήματα από Έλληνες , Βρετανούς και Ιρλανδούς ποιητές έχουν αναρτηθεί στο μετρό του Λονδίνου από τις 24 Φεβρουαρίου 2014, προς τιμή της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ . Η Θέματολογία κυμαίνεται από την αγάπη και τον φυσικό κόσμο στον μύθο και την ιστορία .
Ο υπόγειος του Λονδίνου γέμισε με κείμενα και στις δυό γλώσσες από ποιήματα της Σαπφούς του Κωνσταντίνου Καβάφη ( ΙΩΝΊΑ) του Νίκου Γκάτσου ( Αμοργός) ,του Λόρδου Βύρωνα ,του Ιρλανδού ποιητή Theo Dorgan ( Ψωμί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο και αλάτι ) και άλλων που διατηρούνται μέχρι σήμερα με εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Τα ποιήματα που επιλέχθηκαν από την συγγραφέα Judith Chernaik και τους ποιητές Gerard Benson και Cicely Herbert τοποθετηθηκαν σε αφίσες μέσα στο λονδρέζικο μετρό και τα λεωφορεία, καθώς και στο London Transport Museum και θα εκτεθούν εκεί για έξι βδομάδες.
Είναι μια γιορτή της ποίησης με αναφορές από τον Όμηρο και τα πρώτα Ομηρικά έπη μέχρι τους Άγγλους ρομαντικούς και το σήμερα με την συμβολή της ελληνικής πρεσβείας και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.
Στην Αθήνα η ποίηση και οι ποιητές ταξιδεύουν με τραμ, μετρό και ηλεκτρικό. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ακούγονται και στους 65 τους σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, οι μεγάλοι μας ποιητές να διαβάζουν ποιήματά τους.
Έτσι, οι επιβάτες των Σταθερών Συγκοινωνιών ΑΕ θα έχουν την τύχη για λίγα λεπτά της ώρας, ενώ επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται στους συρμούς να ακούνε Παλαμά, Σικελιανό, Σεφέρη, Εμπειρίκο, Ρίτσο, Ελύτη, Καρούζο, Πατρίκιο, Δημουλά και άλλους κορυφαίους ποιητές μας να απαγγέλλουν ποιήματά τους. Οι Σταθερές Συγκοινωνίες και ο Κύκλος Ποιητών, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, θα δώσουν μια άλλη νότα στην καθημερινότητα της Αθήνας, του Πειραιά και της Αττικής.
Σχολιάστε