Το ΠΑΣΟΚ και το »Ποτάμι» της ανανέωσης στον χώρο της κεντροαριστεράς


 

Διάλογος για την Κεντροαριστερά

Το κίνημα του  ΠΑΣΟΚ έχει πληγεί καίρια από τα συνεχή σκάνδαλα, από τις επιλογές ηγετικών στελεχών του που κατά το παρελθόν διακυβέρνησαν, από την εύκολη θυματοποίησή του κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης την οποία και χειρίστηκε ολομόναχο την περίοδο πριν την συγκυβέρνηση και από πολιτικούς του, οι οποίοι έχουν τεράστια ευθύνη για όσα έγιναν.

 

Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε να κυβερνά μόνο του στην δίνη της κρίσης για όσα έφταιξε αλλά και για όσα δεν έφταιξε με την καταστροφική πενταετία διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Συνεργοί, συμμέτοχοι, αδιάφοροι και αμέτοχοι, ηθικοί αυτουργοί σε όσα γίνονταν τόσα χρόνια πολλοί από αυτούς που πολιτεύονταν με το ΠΑΣΟΚ, εκατοντάδες σε καίριες θέσεις της κυβέρνησης, του συνδικαλισμού, της δημόσιας διοίκησης, και τώρα τους βλέπεις να προσκολλούνται τσόντα στα υπόλοιπα κόμματα για να διασφαλίσουν την πολιτική και επαγγελματική τους επιβίωση…

Στα μάτια της κοινής γνώμης δεν έχει ακόμη απογαλακτιστεί το πολιτικό ΠΑΣΟΚ από τα φαινόμενα της διαφθοράς που γέννησε η μακρά θητεία του σε θέσεις ισχύος και στην εξουσία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, βασικός παίκτης και εμπνευστής της ιδέας να καταφύγει η χώρα στο ΔΝΤ και την ΕΕ , αφού δεν υπήρχε και άλλη βιώσιμη λύση για το έλλειμμα και το χρέος που σωρεύσαμε, ουσιαστικά υπερασπίζεται σε διεθνή φόρουμ και συζητήσεις την δική του διακυβέρνηση (πολλές φορές επί πληρωμή) αλλά λείπει η πολύτιμη βοήθεια του στο κόμμα.

Του πιστώνεται βεβαίως η διεθνής -και μέσα στα όρια της  ΕΕ- μεγάλη προσπάθειά του να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και συνέχεια σε μια χώρα πτωχευμένη!

Όμως, στις ομιλίες του, δεν έχει να παρουσιάσει ούτε ένα ίχνος αυτοκριτικής για τις καθυστερήσεις που έπαιξε μέχρι να μπούμε σε προγραμμα προσαρμογής και τις κακές επιλογές του σε υπουργούς και στελέχη που κυβέρνησαν μαζί του.
Μέχρι σήμερα τον καταδιώκουν οι λίστες Λαγκάρντ των υπουργών του και οι ΜΚΟ των στενών συνεργατών του από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Τον καταδιώκουν τα πολυτελή γυμναστήρια που έχτιζε μέσα στο ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της κρίσης και η πολιτική αστοχία του για την ευρύτατη πολιτική συναίνεση των άλλων κομμάτων που, δεν εκβίασε αλλά, και, δεν εκμαίευσε όταν έπρεπε και χρειαζόταν για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής αυτή εθνική κρίση της χώρας του.

Τον καταδιώκουν ακόμη, οι ιδέες του για το δημοψήφισμα που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική μας προσπάθεια για προσαρμογή στο βαρύ και δύσκολο προγραμμα που επέλεξαν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι  εταίροι μας για να βοηθηθούμε από τα δις οικονομικής βοήθειας που μας δάνεισαν.

Ποιός μπορεί να ζητήσει από το πολιτικό ΠΑΣΟΚ να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές μακρυά από τη διαφθορά και να αποδοκιμάσει τους βρώμικους και τους ανέντιμους;

Τα ηγετικά στελέχη του έχουν σχεδόν αποχωρήσει φτιάχνοντας μικρά κόμματα -αποκόμματα και προσπαθώντας να ασκήσουν επιρροή από θέση ισχύος όταν θα έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών.

Πολλά στελέχη του ακόμα έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ,  και αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για την επικοινωνιακή στρατηγική φούσκα του »Λεφτά υπάρχουν!»

Ο φουλ αντιμνημονιακός Σύριζα διευρύνεται επιλέγοντας αφοσιωμένους ανθρώπους στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρεου, ανθρώπους όπως η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου , η Λούκα Κατσέλη και μια σειρά πολιτικοί που ψήφιζαν τα μνημόνια που εύκολα οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ λοιδόρησαν αλλά τώρα- όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στο ΒΗΜΑ- ,ευχαρίστως θα κυβερνήσει μαζί τους..!

Άλλα πάλι, ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έφυγαν αμέσως από το κόμμα από την στιγμή που δεν εξελέγησαν βουλευτές το 2012 και από τότε ασκούν μόνο αφ’ υψηλού κριτική στον Βαγγέλη Βενιζέλο και στους εναπομείναντες της  ηγεσίας του…

Ένα ακόμη σημείο, άξιο προσοχής, είναι τα  πρώην χαμηλόβαθμα στελέχη, συνεργάτες και υπάλληλοι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ της Χαριλάου Τρίκουπη που παρεμβαίνουν στα social media πότε για να  ξιφουλκήσουν εναντίον του Βενιζέλου,πότε για να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και πότε την ΔΗΜΑΡ!

Το μόνο που δεν στηρίζουν βεβαίως είναι οι θέσεις του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη μεριά η κοινωνία δείχνει να χρειάζεται το σοσιαλιστικό της κίνημα.

Αυτήν την φορά όχι για τους βολέψει κάπου αλλά για να παράξει σοβαρή πολιτική.

Είναι η ανάγκη πολιτικής εκπροσώπησης σε όλο το φάσμα από την αριστερά και την κεντροαριστερά μέχρι  το κέντρο και την κεντροδεξιά, πολίτες δηλαδή που δεν δέχονται τον ριζοσπαστισμό, τα ίξεις αφίξεις και τις αμφιλεγόμενες πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πολίτες που δεν θέλουν ούτε να συζητούν, ούτε καν να διαπραγματευτούν την θέση της χώρας μας στην Ε.Ε,πολίτες που γνωρίζουν πως να διακρίνουν την θέση ισχύος της Ελλάδος μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ( Αρκεί να κοιτάξουν στον χάρτη και το τι συμβαίνει γύρω τους.)

Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που μπορεί και κατανοεί χωρίς να πέφτει στην παγίδα του λαϊκισμού την πολιτική σκοπιμότητα για την ύπαρξη χαλιφάτων, φέουδων και μικρομάγαζων σαν  αυτά που στήνουν διάφοροι πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Φώτης Κουβέλης με την περιχαρακωμένη ΔΗΜΑΡ.

Η ΔΗΜΑΡ που συμμετείχε αρχικά στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη με στελέχη που μάλιστα καθυστερούσαν τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, ξαφνικά παντρεύτηκε  πολιτικά τον Χάρη Καστανίδη (εμπνευστή του απίθανου εκείνου Δημοψηφίσματος), τον Πάνο Μπεγλίτη και εσχάτως τη Μαριλένα Κοππά.

Και εκεί που περιμέναμε όλοι σοβαρά στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο κύριος Λυκούδης,οι Παπαδόπουλος και Ψαριανός να αντιδράσουν στην περιχαράκωση του μικρού αυτού κόμματος και να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στον πρόεδρό τους για περισσότερη συνεργασία μεταξύ κεντρώων και αριστερών δυνάμεων εκείνοι παρέμειναν κλεισμένοι στο καβούκι τους…

Το ΠΑΣΟΚ, μόνο του, δεν λέει να  συνέλθει, εγκαταλελειμμένο από τους φίλους του,ρημαγμένο από τους κηπουρούς και τα άλλοτε ηγετικά στελέχη του, αποκομμένο από την βάση του και  με τους περισσότερους πολίτες- πρώην ψηφοφόρους του να το θεωρούν υπεύθυνο για την αρχιτεκτονική των μνημονίων και την δύσκολη οικονομική προσαρμογή που άλλαξε την ζωή τους προς το χειρότερο.

 ΟΜΩΣ το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη κεντροαριστερά  εξακολουθεί είτε να πλειοψηφεί είτε να πρωταγωνιστεί στις σκέψεις των πολιτών και στην κοινωνία ,απλώς η προτίμησή τους δύσκολα θα εκδηλωθεί.

Στον ένα μετά τον άλλο τους κοινωνικούς φορείς το ευαίσθητο κοινωνικά ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει την επιρροή του, όπως στις εκλογές των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων και πολλών ακόμη επαγγελματικών φορέων. Το ΠΑΣΟΚ το συναντάμε επίσης στις πολιτικές αποφάσεις του με την μορφή της συγκυβέρνησης για την ακύρωση του μέτρου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, την μέριμνα για τους ανέργους, στα πρωτοποριακά νομοσχέδια που ψήφιζε όπως η Διαύγεια, ο Καλικράτης,η ψήφος των μεταναστών, η ίδρυση των Ανεξάρτητων Αρχών που φέρνουν στην επιφάνεια τα σκάνδαλα κλπ.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται παντού κι ας κάνουμε πως δεν το βλέπουμε…

Η προσπάθεια ΤΩΝ 58,μιας ομάδας στελεχών που είπε ότι προσπαθεί για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς ναυάγησε εύκολα όταν αποφασίστηκε η σταυροδοσία στα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές και εκεί διεφάνησαν ξεκάθαρα οι προθέσεις μερικών εύκολα και αβάδιστα-για επαγγελματική καριέρα και βολή στην ευρωβουλή των Βρυξελλών! Δεν ήθελαν ή δεν άντεξαν την συγκατοίκηση στο ίδιο ψηφοδέλτιο με την Φώφη Γεννηματά και την Αντζελα Γκερέκου, είπαν, ο λόγος!

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι για την αποτυχία συνεννόησης μεταξύ 58 – ΠΑΣΟΚ,μαζί και άλλων κεντρώων και αριστερών δυνάμεων ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την έκπληξη με  »ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ».  

ΜΕ μια ειλικρινή  και ταπεινή διακήρυξη βασισμένη στον ορθολογισμό ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει ότι εγκαταλείπει την δημοσιογραφία για την πολιτική. Με μικρά παραδείγματα αναφέρεται στην  απόφασή του για κάθοδο στην πολιτική, βήμα που μάλλον σκεφτόταν και το προετοίμαζε καιρό διαπιστώνοντας το μεγάλο κενό στον χώρο της κεντροαριστεράς!

Ο δημοσιογράφος προχωρά μπροστά με σταθερά βήματα ανακοινώνοντας πως γρήγορα θα καταρτίσει τα ψηφοδέλτια και τον συνδυασμό του με ξεχωριστούς πολίτες.Με ανθρώπους, όπως λέει ο ίδιος, νέους και άφθαρτους, «επαγγελματίες της ζωής που δεν έχουν υπηρετήσει σε υπουργεία, υφυπουργεία ή γραφεία αρχηγών».

Όμως για να αποκτήσει δυναμική το κίνημά του χρειάζονται και οι συνεργασίες…

 Oι συνεργασίες του Θεοδωράκη με πολιτικά στελέχη και ποια θα είναι αυτά, η ομάδα που θα τον πλαισιώσει και οι γνώσεις της για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οι επιιλογές τους για συνεργασία με την υπόλοιπη κεντροαριστερά και οι προγραμματικές της θέσεις θα παίξουν τον ρόλο τους για την δυναμική που θα αναπτύξει η πολιτική κίνηση του δημοσιογραφου.

Πάντως, κανένα φρέσκο κίνημα χωρίς συνεργασίες- βοήθειες και από έμπειρα στελέχη στην πολιτική (Βλέπε Ομπαμα) δεν έχει καταφέρει να εδραιωθεί από μόνο του στην συνείδηση των πολιτών. Και εκεί ο Θεοδωράκης χρειάζεται την βοήθεια- συνεργασία με στελέχη της κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ.

Δεν ξέρω τις προθέσεις των ηγεσιών των κομμάτων για την ανανέωση του πολιτικού τοπίου που τόσο επιτακτικά ζητά ο τόπος, ξέρω όμως ότι και οι καινούργιες πολιτικές κινήσεις που βγήκαν στο φώς κατά την περίοδο της κρίσης έχουν ανάγκη την εμπειρία των υπαρχουσών πολιτικών δυνάμεων και όσες δεν το έπραξαν κατήντησαν γραφικές.

Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για την κακή οικονομική μας κατάσταση, την παρ’ολίγο χρεοκοπία μας και την υπαγωγή μας στα σκληρά μνημόνια είναι και αυτές που ανέλαβαν το πολιτικό κόστος να κυβερνήσουν και να μας βγάλουν σε κάποιο ξέφωτο. ( Τουλάχιστον οι ψηφοφόροι αυτό δείχνουν να ζήτησαν.)

Τα κόμματά τους έχουν μικρύνει,πολλά στελέχη τους απεδείχθησαν διεφθαρμένα,πολλά εγκατέλειψαν γιατί δεν άντεξαν τον αγώνα και άλλοι μετακόμισαν εκεί που ανθεί η εύκολη αντιμνημονιακή,λαϊκιστική ρητορική.

Γεγονός είναι ότι  όλοι ανεξαιρέτως χρειάζονται τα νέα στελέχη που θα προσφέρουν, όσο χρειάζονται και τα στελέχη με εμπειρία στην κυβερνησιμότητα από το υπάρχον πολιτικό σκηνικό.

Για αυτό άλλωστε και από την ίδια χοάνη τους επιλέγουν!

Ο συνδυασμός και των δύο είναι το ιδανικό για τον τόπο που μόνο με συνεννόηση -και φυσικά όχι με διχαστικές λογικές και δίπολα- θα προκόψει! 

Ας γνωρίζουν λοιπόν όλοι αυτοί που θέλουν να εκτεθούν στις εκλογές και να συμμετάσχουν σε μεγάλες αποφάσεις πως »Το Ποτάμι» της ανανέωσης  χρειάζεται την συναίνεση και την συνεργασία όλων.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: