‘300 Rise Οf An Empire’: Το Χόλιγουντ εκτός από τον »Άρχοντα των δαχτυλιδιών» φτιάχνει τριλογίες με Ελληνική Ιστορία


300 RISE OF AN EMPIRE - ARTESMISIA - KA large

Μετά τη νίκη του επί του Λεωνίδα και των 300, ο Περσικός στρατός υπό τις εντολές του Ξέρξη βαδίζει νότια προς τις μεγάλες ελληνικές πόλεις-κράτη. Η Δημοκρατική πόλη της Αθήνας στηρίζει τη δύναμή της στο στόλο της, με επικεφαλής τον ναύαρχο Θεμιστοκλή. Ο Θεμιστοκλής αναγκάζεται σε μια απρόθυμη συμμαχία με την παραδοσιακή αντίπαλο της Αθήνας, την ολιγαρχική Σπάρτη. O Ξέρξης μπορεί να υπερτερεί σε στρατεύματα και ναυπηγημένα καράβια αλλά η τελική έκβαση των μαχών δεν είναι καθόλου σίγουρη σε ξηρά και θάλασσα…

Αυτή πάνω κάτω είναι η υπόθεση στην νέα ταινία »300 Rise of an empire» ένα σίκουελ μετά τους »300»που προφανέστατα, ιστορικά αναφέρεται στην Ναυμαχία στο Αρτεμίσιο και φαντάζομαι θα κλείσει με τρίτη συνέχεια για την Ναυμαχία στη Σαλαμίνα και την μάχη των Πλαταιών. Το φιλμ,βασισμένο σε μεταφορά από το κόμικ »Ξέρξης» του Φρανκ Μίλερ- διατρέχει χρονολογικά μια περίοδο σχεδόν δέκα ετών με αναφορές πριν,μετά, και σχεδόν ταυτόχρονα με την Μάχη των Θερμοπυλών.

ΟΙ »300» είναι ένα ιστορικά εμπνευσμένο κόμικ που γράφτηκε και εικονογραφήθηκε το 1998  από τον Frank Miller και τα χρώματα ανέλαβε η Lynn Varley.

Η φουτουριστική, δυστοπική εικονογράφηση του Frank Miller σε δουλειές του όπως το ‘Sin City’, ‘Batman: The Dark Knight Returns‘, ‘Ronin‘ και ‘300’ μεταφέρονται με επιτυχία στον κινηματογράφο . Το Daredevil ήταν από τις πρώτες εικονογραφήσεις του τo 1980 στην Μarvel Comics Group.

scr.300

Το κόμικ είναι βασισμένο στην Μάχη των Θερμοπυλών και την θυσία των »300» του Λεωνίδα της Σπάρτης. ενώ το 2006 προσαρμόστηκε σε μια ταινία με τον ομώνυμο τίτλο που έκανε θραύση στο Box OfficeMε 67 εκατομμύρια δολάρια μπάτζετ έκανε εισπράξεις 456 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως..

 

File:Daredevil168.png

Τώρα το Χόλιγουντ αποφάσισε να γυρίσει ακόμη ένα σίκουελ εμπνευσμένο από την Β’ περίοδο των Ελληνοπερσικων Πόλέμων, βασισμένο και πάλι στο κόμικ του Frank Miller.  

Μια σειρά επιτυχημένων ταινιών όπως το »Gladiator», Troy, » Clash of the Titans» , »Great Alexander», »Percy Jackson & the Olympians» έρχεται να επιβεβαιώσει την θεωρία ότι μερικά καλά σενάρια  σε συνδυασμό με την υψηλή καλλιτεχνική επίβλεψη-παραγωγή  και τα δυναμικά CGI effects (Computer-generated imagery του Χόλιγουντ αρκούν για να απογειώσουν εμπορικά τα  φιλμ στην παγκόσμια αγορά.

Όταν, δε, τα θέματα αυτά είναι  εμπνευσμένα από την ελληνορωμαϊκή ιστορία και την ελληνική μυθολογία, οι Αμερικανοί το λένε » sword-and-sandals films», τότε η επιτυχία σε ένα οπτικοακουστικό έργο φαίνεται εξασφαλισμένη.

Οι Αμερικανοί  -και όχι μόνο- λατρεύουν να βλέπουν επικές και ηρωικές ταινίες στο σινεμά και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις εισπράξεις στα ταμεία, όταν έχουμε να κάνουμε με πανάκριβα και φροντισμένα θεαματικά προϊόντα όπως η τριλογία του “The Lord of the Rings» και το »Hobbit» από τα βιβλία του Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν ,καθώς και η μεταφορά στον κινηματογράφο σχεδόν όλων των ηρώων της Μarvel Comics.

300 RISE OF AN EMPIRE - THEMISTOKLES - KA large

Πως λοιπόν να μην γίνουν μπλοκμπάστερ οι »300» του Λεωνίδα, η Μάχη του Μαραθώνα και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας; Όλοι σχεδόν οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι μάχες όπως αυτή του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας ανήκουν στο πάνθεον της παγκόσμιας Ιστορίας διότι απέτρεψαν την κατάκτηση της δημοκρατικής Αθήνας, και κατά συνέπεια του δυτικού πολιτισμού, σταματώντας την περσική εισβολή!

Όταν έχεις να κάνεις με τον φτερωτό Πήγασο,τους θεούς του Ολύμπου, τον Άδη, τον Αχιλλέα,τον Μεγαλέξανδρο , τον Λεωνίδα και τον Θεμιστοκλή το ταξίδι στον κινηματογράφο προμηνύεται μαγικό, ενώ η ψυχαγωγία στην μεγάλη οθόνη μαζί με το ποπ κορν για τους νέους εξασφαλισμένη!  Και μακάρι να υπήρχαν υποδομές και θέληση από τους αρμόδιους φορείς ώστε όλα αυτά τα φιλμ εκτός από τις ανάγκες για σύγχρονα εξοπλισμένα στούντιο να γυρίζονταν σε φυσικές τοποθεσίες και στην χώρα μας….

Ο Μίλερ είπε σε συνέντευξή του ότι δεν αποτελεί έκπληξη που το ενδιαφέρον για την Αρχαία Ελλάδα και την ιστορία της αναζωπυρώθηκε από το Χόλιγουντ.

 «Κάθε γενιά  επιστρέφει στις ρίζες των Κλασικών της Αρχαίας Ελλάδας, επειδή οι ιστορίες της είναι συναρπαστικές, δήλωσε ο καλλιτέχνης.  Και πράγματι, αν λάβει κανείς υπόψη του την Μήδεια της Ανετ Μπενινγκ στο UCLA Freud Playhouse και το  Vertigo’s “Greek Street,” σε σενάριο Peter Milligan που μεταφέρει τον Οιδίποδα και την Κασσάνδρα στο σύγχρονο Λονδίνο το ενδιαφέρον για τους Έλληνες Κλασσικούς είναι ζωηρό στις μεγάλες διεθνείς παραγωγές.

Ο ίδιος ο Μίλερ, συνειδητοποίησε ότι, κατά τη διάρκεια της έρευνας και των ταξιδιών του στην Ελλάδα  ο μύθος από την ιστορία δύσκολα ξεχωρίζουν,ένα στοιχείο που προσθέτει γοητεία στην αφήγηση.

«Το  ιστορικό γεγονός και ο μύθος είναι δυσδιάκριτα στην χώρα αυτή ,και πιστέψτε με, όταν θα πάτε για ιστιοπλοΐα στο Αιγαίο Πέλαγος, θα αρχίσετε να πιστεύετε στον Ποσειδώνα.»

300 RISE OF AN EMPIRE - Gorgo - KA large

O Μίλερ, παρά το γεγονός, ότι, στο κόμικ του μετά τις Θερμοπύλες, το Αρτεμίσιο  και την Ναυμαχία στην Σαλαμίνα τελειώνει με την Μάχη των Πλαταιών, γράφεται ότι σχεδιάζει να γυρίσει σε συνεργασία πάντα με τον Ζακ Σνάιντερ ταινία και την Μάχη του Μαραθώνα. Η μάχη είναι χρονολογικά τοποθετημένη το 490 π.Χ , δηλαδή 10 χρόνια πριν την Μάχη στις Θερμοπύλες κατά την διάρκεια της Α’ φάσης των Eλληνοπερσικών Πολέμων. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αναμενόμενη τριλογία για τους ‘300’ ενδεχομένως θα ακολουθήσει πρικουελ όπως έκανε και ο Τζόρτζ Λούκας με το ‘Star Wars’.

» Όπως «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Το Χρονικό της Νάρνια» τραβήχτηκαν από το ράφι των βιβλιοπωλείων για τις δυνατότητές τους στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή,  με τον ίδιο ακριβώς τρόπο οι κεραυνοί του Δία, τα Τάρταρα , οι ναυμαχίες με τριήρεις και οι ήρωες πολεμιστές είναι camera-ready και ταιριάζουν γάντι στο σινεμά του 21ου αιώνα.

» Αυτά, σημειώνει ο σκηνοθέτης Chris Colombus (‘Percy Jackson & the Olympians’) στους Λος Άντζελες Τάιμς.  Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο κόσμος της ελληνικής μυθολογίας- ιστορίας είχε σταματήσει να ενδιαφέρει τα μεγάλα αμερικανικά στούντιο ενώ σήμερα ταινίες με ανάλογες θεματικές γίνονται Blockbuster σε χρόνο dt.

athens-burn-636x965

Και μη ξεχνάτε ότι φιλμ σαν τους »300» δεν αποτελούν μόνο ένα οπτικό υπερθέαμα αλλά διαθέτουν ηθοποιούς, παραγωγούς, σκηνοθέτες και άλλους συντελεστές, μεγάλα ονόματα, που αποτελούν την αφρόκρεμα του Χόλιγουντ. Και παράλληλα με την εισπρακτική επιτυχία των ταινιών εκτοξεύονται οι πωλήσεις κόμικ,παιχνιδιών και βιβλίων,πράγμα σημαντικό για την γνώση γύρω από την Ιστορία…

Στην καινούργια ταινία ‘300 Rise of an empire’ παίζουν ηθοποιοί όπως οι Sullivan Stapleton,η  Eva Green και η Lena Headey, πασίγνωστη για τον ρόλο της στο »Τhe Game Of Thrones» στην τηλεοπτική υπερπαραγωγή του ΗΒΟ.

Βεβαίως οι ταινίες αυτές εμπεριέχουν ιστορικές ανακρίβειες,ο Φράνκ Μίλερ έχει κατηγορηθεί για κρυπτοφασισμό στους »300», αλλά και με αφορμή τις απόψεις του για το »Occupy Movement» ,όμως σε ένα κόμικ που το πραγματικό δένει με το φαντασιακό ο ηρωισμός περνάει μόνο στην μια πλευρά,άλλωστε κάπως έτσι δεν γίνεται και στους μύθους των προγόνων μας;

Διαβάστε:

 Tο σατιρικό του parodynews για την πρώτη ταινία 

300 ¨ Τhe movie ! This is Sparta!

Για το κόμικ »300»

http://en.wikipedia.org/wiki/300_(comics)

Οι αντιδράσεις Αχμαντινεζάντ για τρόπο που αποδόθηκαν οι Πέρσες και ο Ξέρξης στην ταινία

http://douglasernstblog.com/2010/07/22/ahmadinejad-freak-out-over-xerxes-coming-tron-infidel-jeff-bridges-avoided/

Ο Guardian ανακάλυψε κρυπτοφασισμό, αλληγορίες για την πολιτική  και ρατσισμό στους μουσουλμάνους στον Φρανκ Μιλερ  και το Χόλιγουντ.

http://www.theguardian.com/culture/2011/nov/24/frank-miller-hollywood-fascism

http://robot6.comicbookresources.com/2011/11/frank-miller-blasts-occupy-protesters-as-pond-scum-and-rapists/

ΟΙ ελληνικοί μύθοι αρέσουν

http://herocomplex.latimes.com/uncategorized/percy-jackson-and-clash-of-the-titans-pull-on-same-greek-myths-but-with-epic-differences/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: