Η διάλεξη του Μαρκ Μαζάουερ στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας σε εποχές κρίσης. Η εκδήλωση είχε μεταδοθεί διαδικτυακά από το kathimerini.gr.
Σε ένα κατάμεστο θέατρο, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας – DEREE, αλλά και μέσα από το Διαδίκτυο και το kathimerini.gr, o φημισμένος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ ανέλυσε το φαινόμενο της ανόδου της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα της κρίσης. Με την επιστημονική ματιά του ιστορικού, ο Μαρκ Μαζάουερ άφησε τα μνημόνια στο παρασκήνιο και έφερε στο προσκήνιο το απειλητικό για την ελληνική κοινωνία φαινόμενο της ανόδου της Ακρας Δεξιάς. Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, «πολλοί πολιτικοί υποτιμούν την άνοδό της και τη θεωρούν ένα παροδικό φαινόμενο. Δεν είναι αλήθεια. Η ελληνική πολιτεία δεν δείχνει σημάδια ότι καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης». O κ. Μαζάουερ τόνισε ότι «οι Ελληνες διδάχθηκαν στη μεταπολίτευση την αξία της δημοκρατίας και της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών. Να μην ξεχνάμε το μεγάλο κατόρθωμα της μεταπολίτευσης, το πραγματικό τέλος του εμφυλίου πολέμου».
Σύμφωνα με τον κ. Μαζάουερ, η Χρυσή Αυγή, εν αντιθέσει με το κόμμα του Χάιντερ στην Αυστρία και του Λεπέν στη Γαλλία, έχει καθαρά ναζιστικά χαρακτηριστικά. Το κοντινότερο ιστορικό ανάλογο της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας, όπου τη θέση των Εβραίων την έχουν τώρα οι μετανάστες. «Για τη Χρυσή Αυγή είναι η ρίζα όλων των κακών στη χώρα. Η Χρυσή Αυγή υπόσχεται κάτι το οποίο δεν γίνεται: επιστροφή στην αυτάρκεια μετά την αποκήρυξη του χρέους, αλλά ταυτόχρονα, υπόσχονται και αμυντική ασφάλεια για τη χώρα, την οποία δεν θα μπορούν να πληρώσουν».
Εστιάζοντας στην ιστορική διάσταση της κρίσης, υποστήριξε ότι «η σημερινή κρίση, όπως και η κρίση του ’30, μας φέρνει στην ίδια θέση: πώς συμβιβάζεται η δημοκρατία με τον καπιταλισμό. Την τελευταία φορά που υπήρχε αυτή η δυσκολία, χρειάστηκε ένας πόλεμος για να λύσει το ζήτημα και να θεμελιωθεί μία Ευρώπη δημοκρατική».
Αναφερόμενος στην Ακρα Αριστερά, τόνισε ότι δεν αποδέχθηκε ποτέ τη μετάβαση στη μεταπολίτευση, θεωρώντας ότι παραμένουμε σε «καθεστώς δικτατορίας. Παρά το γεγονός όμως ότι δημιουργεί καταστάσεις ανομίας, δεν είναι απειλή για την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αντιθέτως, η Χρυσή Αυγή είναι απειλή για την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στο site τους αναφέρουν ότι εμείς εκπροσωπούμε τον λαό. Αυτό που μετράει είναι η φωνή του λαού και ο λαός χρειάζεται τον ηγέτη του. Μου έφερε στο μυαλό τη ρητορική των εθνοσοσιαλιστών της Γερμανίας».
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Ανταποκρινόμενος στις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε από το κοινό που τον παρακολουθούσε στο θέατρο αλλά και μέσα από το Διαδίκτυο, ανέφερε ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και μετά, νομίζουν ότι η διαφθορά δεν είναι κάτι που τους αφορά, δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν έχουν κάνει εκείνα τα βήματα που χρειάζονται για να αποκαταστήσουν την εκτίμηση του λαού. Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι παρουσιάζει ένα μοντέλο, στο οποίο θα παρουσιαστεί μία καινούργια κυβέρνηση, η οποία ως διά μαγείας «θα λύσει τα προβλήματα που υπήρξαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και θα τα κάνει όλα σωστά. Ο σωστός δρόμος είναι να εξετάσεις τους θεσμούς που ήδη έχεις, την κατάσταση έτσι όπως είναι διαμορφωμένη και πώς θα μπορέσεις να τη βελτιώσεις». Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ, για τον ομιλητή, ήταν για το αν θα μπορέσει να αγκαλιάσει τους θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και να τους βελτιώσει.
Σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη επανέλαβε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη σχέση της δημοκρατίας με τον καπιταλισμό. «Με τις ευλογίες της Αμερικής, η Ευρώπη ακολούθησε έναν δρόμο που συμβίβαζε τη δημοκρατία με τον καπιταλισμό. Αλλά στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 με την άνοδο των νεοσυντηρητικών, αυτή η ισορροπία διαταράχθηκε. Η σημερινή κρίση οφείλεται σε αυτή τη διαταραχή». Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ελληνικό ταμπεραμέντο, λέγοντας ότι λατρεύει τη χώρα μας -έχει σπίτι στην Τήνο- γιατί μπορεί να λέει στις 21.30 καλό απόγευμα.
Σχολιάστε