Κατερίνα Μάτσα,διευθύντρια του 18 Άνω:Σίσα από υγρά μπαταρίας, χλωρίνη, φωτιστικό πετρέλαιο, ακόμα και στρυχνίνη


Για την Μεθαμφεταμίνη είχαμε γράψει από πέρυσι με αφορμή την Συγκλονιστική καμπάνια του Ντάρεν Αρενόφσκι για τήν  Σίσα,το ναρκωτικό των φτωχών   Είχαμε πεί ότι το φτηνό ναρκωτικό εξαπλώνεται αργά αλλά σταθερά στην εξαθλιωμένη Αθήνα,πωλήται σε φθηνές δόσεις,κατασκευάζεται από φτηνά αλλά εύφλεκτα υλικά σούπερ μάρκετ,το σπρώχνουν στην αγορά αλλοδαποί ντήλερς που έχουν γεμίσει με εργαστήρια-δυναμίτες το κέντρο των Αθήνών.

Η Κατερινα Ματσα,διευθύντρια του 18 Άνω με νέα της συνέντευξη επιβεβαιώνει την κυκλοφορία του ναρκωτικού και παραδέχεται πως πλέον η πώλησή του έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, βγαίνοντας από τις στένες πιάτσες των τοξικομανών.

Διαβάστε την συνέντευξη και θεωρώ πως έιναι επιβεβλημένη μια  σκληρή διαφημιστική καμπάνια που να δείχνει την εικόνα που παρουσιάζει ο χρήστης μετά από την χρήση του φτηνού ναρκωτικού.

article-0-1661996A000005DC-571_964x1499

Το ονόμασαν «κλέφτη του μυαλού» και «εξολοθρευτή των φτωχών». Στην Αργεντινή του 2001, το «πάκο» εμφανίστηκε ως το ναρκωτικό της κρίσης και εξαφάνισε μία ολόκληρη γενιά. Στην Ελλάδα του 2012 ένα άλλο ναρκωτικό, το «σίσα», που κοστίζει λίγο αλλά σκοτώνει γρήγορα είναι το δηλητήριο που διακινείται κατά κύριο λόγο στις πιάτσες. Η Κατερίνα Μάτσα ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη του «18 Άνω», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες ουσίες της κρίσης, ασκεί σκληρή κριτική στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και χτυπά συναγερμό για την δεινή κατάσταση των κέντρων πρόληψης.

meth2 964x1885

Το ναρκωτικό που γέννησε η κρίση
«Η βασική ουσία των ναρκωτικών της κρίσης δεν είναι καινούργια. Το καινούργιο με αυτά είναι ότι έχουν προσμίξεις που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, κατασκευάζονται πρόχειρα σε σπιτικές κουζίνες κι αυτό τα κάνει να είναι πάρα πολύ φθηνά» λέει η κ.Μάτσα.
Η βασική ουσία του «σίσα» είναι μεθαμφεταμίνη ανακατεμένη με υγρά μπαταρίας, με χλωρίνη, με φωτιστικό πετρέλαιο, ακόμα και με στρυχνίνη και κοστίζει από 1-5 ευρώ η δόση. «Τα ναρκωτικά αυτά είναι προσιτά στα νέα παιδιά, στους φτωχούς, στους άνεργους, στους εξαθλιωμένους ανθρώπους, σε αυτούς που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα άλλα. Έχουν πολύ μεγάλη τοξικότητα, επιδρούν σε πολύ βασικά όργανα, όπως στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στο συκώτι και επιπλέον προκαλούν ψυχιατρικές διαταραχές. Αυτά τα ναρκωτικά μπαίνουν συνήθως στην αγορά όταν υπάρχει πολύ μεγάλη κρίση».

Όπως τονίζει η κ.Μάτσα, η κοινωνία δεν θα πρέπει να εφησυχάζει, επειδή οι στατιστικές δείχνουν ότι δεν αυξάνεται η χρήση της ηρωίνης. «Έχει αυξηθεί η χρήση των νέων συνθετικών ουσιών που κυκλοφορούν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγάλη διάδοση. Είναι πάρα πολλές, είναι γύρω στις 150 και ανακαλύπτονται διαρκώς καινούργιες. Μόνο πέρσι ανακαλύφθηκαν και μπήκαν στην αγορά 29 καινούργιες συνθετικές ουσίες, το 2010 είχαν μπει άλλες 21 νέες ουσίες».

Μια απελπισμένη γενιά
«Από τη στιγμή που μπήκαμε στην κρίση τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα» υπογραμμίζει η κ. Μάτσα, τονίζοντας ότι οι λόγοι που κάνουν τα παιδιά να στρέφονται στις ουσίες παραμένουν και γίνονται όλο και πιο σοβαροί.
«Όλο και πιο πολλά παιδιά σε όλο και πιο μικρές ηλικίες στρέφονται στις ουσίες και τελικά εξαρτώνται από αυτές. Και μαζί με την αύξηση της διάδοσης των ουσιών αυξάνεται η διάδοση και όλων των άλλων εξαρτήσεων, από το Διαδίκτυο, από την τροφή, από το τζόγο.
»Η κρίση κάνει τους νέους να πιστεύουν ότι η ζωή τους αδειάζει από νόημα, ότι δεν έχει καμία προοπτική, δεν έχουν μέλλον και δεν έχουν και παρόν. Έτσι αναζητούν τρόπους φυγής από αυτή την πραγματικότητα. Και τελικά μια ολόκληρη γενιά χάνεται.
»Χρησιμοποιούν ό,τι βρουν μπροστά τους ό,τι κι αν σημαίνει για την υγεία τους και τη ζωή τους. Δεν τους λέει τίποτα η ζωή τους».

«Αιμορραγούν» τα κέντρα πρόληψης

Η κ. Μάτσα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κέντρα πρόληψης εξαιτίας των περικοπών. «Τα κέντρα πρόληψης υπολειτουργούν τα περισσότερα γιατί το προσωπικό τους δεν πληρώνεται, δεν έχουν πόρους, δεν γίνεται δουλειά στο δρόμο όση θα έπρεπε, το λεγόμενο streetwork. Είναι λίγες ομάδες αυτές. Για παράδειγμα τα δημόσια προγράμματα, όπως είναι το δικό μας ή το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να αναπτύξουν τις ομάδες streetwork που θα θέλαμε γιατί δεν χρηματοδοτούνται, αντίθετα υπάρχουν περικοπές. Και όλα αυτά έχουν επιπτώσεις. Νομίζει κανείς ότι κάνει οικονομία με αυτές τις περικοπές, αλλά ουσιαστικά οι δαπάνες μεγαλώνουν διαρκώς».
Το γενικότερο κλίμα της ανασφάλειας υπάρχει και στο χώρο της απεξάρτησης, στα θεραπευτικά προγράμματα. «Κανένας δεν ξέρει αν αύριο θα έχει τη δουλειά του, με τα λεφτά που παίρνει δεν ξέρει αν αύριο θα μπορεί να πληρώσει το νοίκι του. Είναι τέτοιες οι συνθήκες που δυσκολεύουν και αυτούς που πιστεύουν σε αυτό που κάνουν».

Κριτική στον Ανδρέα Λοβέρδο

Για τον τρόπο, με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα των ναρκωτικών, η κ.Μάτσα ασκεί σκληρή κριτική στον προηγούμενο υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο. «Βγαίνει ο προηγούμενος υπουργός και λέει «να το έλυσα το πρόβλημα με το να βάλω μια μονάδα υποκατάστατων σε κάθε γενικό νοσοκομείο». Ποιο πρόβλημα έλυσε; Μειώθηκαν οι τοξικομανείς, τα νέα κρούσματα εξαρτήσεων; Οι περισσότεροι που είναι στα προγράμματα υποκαταστάτων κάνουν παράλληλη χρήση παράνομων ναρκωτικών. Αυτό δεν το βλέπουμε; Κλείνουμε τα μάτια; Τι έλυσε σαν πρόβλημα. Και το εμφανίζει σαν λύση, σαν θεραπεία. Ποια θεραπευτική αντιμετώπιση;

»Θεραπεία απεξάρτησης σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία κάνει πολύ μεγάλες αλλαγές στον εαυτό του, κατανοώντας τους λόγους που τον έκαναν να στραφεί στις ουσίες, κάνοντας αλλαγές και στις ψυχολογικές του λειτουργίες και στον τρόπο της ζωής του, βάζει δραστηριότητες συλλογικές, βάζει στόχους, αγωνίζεται για πράγματα, έχει μάθει να αναλαμβάνει ευθύνες και υποχρεώσεις και βγαίνει πια στην κοινωνία να διεκδικήσει έναν ισότιμο ρόλο με όλους. Αυτό σημαίνει απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Δεν είναι η συντήρηση απεξάρτηση.

»Πώς να αποστιγματιστούν αυτά τα άτομα όταν δημιουργούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις που συντηρούν τη λαθεμένη αντίληψη, το καταστροφικό κοινωνικό στερεότυπο ότι η τοξικομανία είναι μία χρόνια ανίατη νόσος του εγκεφάλου;».
Κική Μαργαρίτη

Πηγή: news.in.gr

14 σκέψεις σχετικά με το “Κατερίνα Μάτσα,διευθύντρια του 18 Άνω:Σίσα από υγρά μπαταρίας, χλωρίνη, φωτιστικό πετρέλαιο, ακόμα και στρυχνίνη

Add yours

 1. Έχει πέσει πολύ χρήμα με γκρι διαχείριση στα κέντρα για τις ουσίες, ενώ έχει παραμεληθεί όλος ο λοιπός τομέας ψυχικής υγείας (σχολεία, ψυχιατρεία κτλ). Είναι πιασάρικο βλέπετε το δράμα των «παιδιών»…

 2. kalispera se olous sas. egw eimai tis apopsis na douleyoun ola ta programata pou einai kata ton narkotikon. giati o kathe enas mas einai diaforetikos emena mou kanei to okana k se kapion alon kanei to 18ano. sta 14xronia mou sti xrisi exw paei sto 18ano sto kethea k distixos molis evgena ekso pali ekana xrisi. logo paidiou me piran ston okana katekseresi sto xapi.se ena mina klinw 2xronia exw ftiaksi ti zwh mou douleyw anastrefome me atoma ektos xrisis,to lew oti ean thes na figis apo ti xrisi k to thelis to okana se voithai k milao gia mena.den eiparxi magiko ravdaki pou tha se kanei kala mono programata pou tha kanei sto kathe enan mas.k egw ypotimousa to okana paidia alla eytixos itan ayto pou xriazomoun egw.kalo vradi se olous sas k makari mesa apo tin kardiamou na min klisi kanena programa k makari na prosthethite pio polla programata kata ton narkotikon sas xriazomaste eisaste i deyteri oikogeniamas

 3. οι ανθρωποι που βρισκονται στην χρηση εχουνπολλα κοινα αλλα κ πολλες διαφορες,οσες κ τα αντιστοιχα προγραμματα,εχοντας φαει 25 χρονια στην χρηση ολων των ουσιων(εκτος σισα),εχοντας τελειωσει 2 κοινοτητες,πηρα πολλα αλλα ως σκεπτομενος ανθρωπος δεν μπορεσα ποτε να αποδεχθω τα πρεπει χωρις εξηγηση,την πιεση διοτι ημουν ψυχαναγκαστικη,ως εκ τουτου χρειαζομουν αποσυμπιεση κ βρηκα χωρο κ χρονο στον ΟΚΑΝΑ για να αποφασισω.Απο την δικη μου εμπειρια λοιπον,ειμαι χρονια πολυ καλα,καταλαβαινω οτι ολα τα προγραμματα βοηθανε αρκει να μην κανουν κυνηγι μαγισσων(ΚΕΘΕΑ εναντια ΟΚΑΝΑ και το αντιθετο)κ να κοιταξουν οντως την απερξατηση.Οσο για την βοηθεια του κρατους αλλα κ τα συμφεροντα που αναπτυσσονται μεσα στα προγραμματα,απο τις ηγεσιες τους…..εχω μεγαλες επιφυλαξεις!καλη τυχη σε οσους βρισκονται σε αυτη την κολαση!

 4. …. kai se mia teliki me ton okana zei kapoios anthrwpina an thelei, anti na pethainei prospathontas.Kai to lew giati pio konta sto thanato (entatikes k.a) eftasa prospathontas na kopsw me sinthikes eksathliwsis kai oxi apo ena upokatastato.Apopsi mou omws einai. emena me exei voithisei kai sunexizei na me voithaei. alliws de kserw pou kai an tha imoun.

 5. sumfwnw me ton geo kai oso gia ta upokatastata (ston G.S ) tha ikseres an eixes perasei mesa apo vatrvati talaipwria pws den einai pleon mia mastoura. exontas sxedon antikatastisei ti methadoni me to xapi den einai pleon etsi ta pragmata. Eksw apo to xoro polla tragoudia lene. De lew pws o okana einai to teleio alla voithaei kai se polles periptwseis kai se koinwniko epipedo. An gia na kopsei kapoios opws mou exei pei i kuria matsa prpei na meinei 3 mines katharos kai meta na paei sto 18 anw tote tha sunexizontai ta xalia pou uparxoun kai menoun akrivws epeidi uparxoun kolimena muala pou nomizoun pws mia einai i lisi. Kai telos apo tote pou bike o okana sta nosokomeia i xrisi irwinis exei meiwthei enw vasilevoun alla narkwtika xeirotera.

 6. ANONIMH!
  EGO THA SIMNFONISO ME TO OTI TO OKANA K OPOIO ALLO PROGRAMMA PROSFERI YPOKATASTATA EINAI SKETI APOTIXIA,EPISIS THA SIMFONISO ME TO OTI KAPIOS GIA NA STAMATISI NA KANEI XRHSH OPOIASDIPOTE OUSIAS XREIAZETE ALLAGI TROPOY ZOIS!TORA EISAI DEN EISAI EKSARTIMENOS APO TOTE POU GENITHIKES TI SIMASIA EXEI APO THN STIGMH POU EKANES XRHSH NARKOTIKON TO THEMA EINAI NA KOPSIS.EGO EKOPSA XORIS UPOKATASTATA ALLA AYTO DEN SIMENEI OTI STAMATAO NA AGONIZOME KATHE MERA OXI NA MHN PAO PISO ALLA GIA NA OMORFENO THN ZOI MOU MONO AYTO MPOREI NA MOU XARIZEI AYTO POU EXO.

 7. ta ypokatastata den einai tipote allo apo mia elenxomeni (ki ayti oxi panta) mastoura. Anamenomeno se mia koinonia tou kanape opou i omadiki ipnosi eite meso ton paranomon narkotikon eite meso ton nomimon tis epitrepei na iparxei kai na sintirite . Ta xamila pososta tou 7% epitixias ton stegnon programaton einai mataio na mpenoun sto stoxastro tis kritikis gia to an tha prepei na dikaiologoun tin sinexisi tis leitourgias tous efoson kaneis den mporei na kostologisei tin axia tis antropinis zois. Akoma kai 1 stous 1000 an kataferei kai nikiseei ton efialti mesa apo ena stegno programa i iparksi tou epibalete. Den epivalete otan i anthropini zoi metafrazete se kostos. Mia apli ereuna sto diadiktio gia tous thanatous pou ofeilonte sto alkool tha sas peisei. Anarotieste giati oloi (ma oloi ) to kanoune gargara. Elate tvra……einai polla ta lefta Ari.

 8. Για την σισα και την τροπή που χουν πάρει τα ναρκωτικά στην Ελλάδα,υπευθινη ειναι η απαγόρευση που η κ Ματσα υπηρετει εδω και χρόνια οπως και η εναντίωση της στα υποκατάστατα.Οταν μια κοινωνία αντιμετωπίζει την κάναβη την ηρωίνη και κοκαίνη με εναν ορο -ναρκωτικα- αυτο εχει σαν ποτέλεσμα την εξισωση στο μυαλο των νεων ολων των ουσιών.Αν η καναβη ηταν ελευθερη κανείς δεν θα δοκίμαζε κατι αλλο γιατι απλα η καναβη ειναι αποδεδειγμένα επιστημονικα το απόλυτο χαλαρωτικό που δημιουργει προυποθέσεις πνευματικής αναπτυξης,αντικομφορμισμου,βαθυτερης αντιληψης της ζωης και γνωση του εαυτου.Βεβαια αυτο ειναι και αντίθετο στην πολιτική των φαρμακευτικών εταιριών που δεν θέλουν κανένα φυσικο προιον που δεν μπορουν ν αντιγράψουν.Ετσι αν καποιος θελει λιγη χαλάρωση,μονη διέξοδος ειναι τα συνταγογραφημένα ηρεμιστικα φαρμακα (νομιμα ναρκωτικα΄πολυ πιο επικυνδυνα απ τα παράνομα) η το αλκοολ.Η κ Ματσα δεν μας ειπε,τι γινεται με τους χρηστες που εχουν πολλα χρονια στη χρήση και που πραγματικα εχουν ανάγκη υποκατάστασης.Ο δογματισμος της κ Ματσα εχει κρατήσει την δραση για τα ναρκωτικά σ επίπεδο μεσαιωνα,πολλοι ανθρωποι εχουν χαθει απο την αδιαλαξία αυτών που αποδέχονται τις απαγορέυσεις και μεγάλο μερος ευθυνης φέρουν οι ψυχιατροι και οι αντιλήψεις τους που πάνε χερι-χέρι με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών

 9. Θα διαφωνήσω στο θέμα του οκανα, διοτι ο σκοπος του ειναι να μειωσει τις επιπτωσεις και να παρεχει μια καλυτερη ποιοτητα ζωης απο αυτη της χρησης. Εχοντας περασει απο στεγνα προγραμματα και αλλα 12 βηματων, στην Ελλαδα και στο εξωτερικο, μετα απο 18 χρονια χρησης και προσπαθειας απεξαρτισης, μεσω του οκανα εχω μια πιο ποιοτικη ζωή. Δυστυχως δεν υπαρχει προγραμμα που να εφαρμοζεται σε ολους αφου καθε χρηστης είναι και μια αλλη προσωπικοτητα. Αναγνωρίζω βεβαίως τη προσφορα της κ.Ματσα που ειναι αποδεδειγμένη.

 10. GIA TO TELEYTAIO 8A SYMFWNISW, PROSWPIKA…,EGW PANTWS POY PARAKOLOY8ISA KAI TELEIWSA TO 18ANW,POTE DEN ENIWSA NA MOY LEEI KAPOIOS APO TOYS AXIOYS 8ERAPEYTES POY EXEI TO PROGRAMA,OTI GENNI8IKA ME TIN AS8ENEIA TIS EXARTHSHS,,

 11. απο πειρα,μετα 20χρονων χρησης κ’μετα 4χρονων στην μεθαδονη του οκανα τα συμπερασματα μου ειναι πως πραγματι τα προγραματα χορηγησης υποκαταστατων δεν προσφερουν τιποτα περισοτερο απο μια ακομα ουσια στον οργανισμο,θεραπεια=0..μονο καποια στεγνα προγραματα οπως π.χ 18ανω,παρεχουν στους χρηστες τα εφοδια για αληθινη,ουσιαστικη,μακροπροθεσμη κ συχνα οριστικη θεραπεια,αποδεικνειετε αλωστε κ απο στατιστικα που παραδεχετε κ ο οκανα που εχει ποσοστο επιτυχιας 3-4τοις 100,ενω τα ‘στεγνα εχουν τη μεγαλυτερη επιτυχια που υπαρχει κ φτανει το 7-8τοις 100.απογοητευτικο μα αληθινο

 12. Η Κατερίνα Μάτσα όπως και όλοι οι σκεπτόμενοι ήξεραν πολλά χρόνια πριν ότι οι τοξικομανείς όλο και θα πληθαίνουν, όπως και ότι οι ηλικίες των χρηστών θα μικραίνουν. Η απεξάρτηση είναι αλλαγή τρόπου ζωής. Η κοινωνία με όλα τα κατάλοιπα της και το υπουργείο υγείας θέλουν απλά να καταστείλουν τα συμπτώματα. Έτσι και ο ΟΚΑΝΑ δικαιολογεί την παρουσία του. Από την άλλη τα τόσα κέντρα απεξάρτησης εκτός από λίγα όπως το 18 και το ΚΕΘΕΑ, φτάνουν στο βαθμό της επικινδυνότητας, όταν προσπαθούν να πείσουν τους θεραπευόμενους τους ότι γεννήθηκαν με την ασθένεια της εξάρτησης και χρησιμοποιούν την άγνοια και το φόβο για θεραπεία. Και κάποιοι χώροι που θέλουν να ονομάζονται κλινικές, αποσκοπούν στο να βγάζουν από τις οικογένειες των εξαρτημένων χρήματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: