Όταν ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας σαν τον Μάικ Λαζαρίδη, ο οποίος και μας πρωτοεισήγαγε πριν από μια δεκαετία, στην τεχνολογική καινοτομία των επαγγελματικών smartphone- BlackBerry , επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι στέλνουν e-mail , τώρα περνάει στην επόμενη φάση , αυτό μας προβληματίζει.
Ο Mike Lazaridis πέτυχε με το ΒlackBerry και τώρα φιλοδοξεί να πετύχει πάλι επενδύοντας σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας με το Quantum Nano Centre Προέρχεται από μια οικογένεια Ελλήνων που μετανάστευσαν στον Καναδά.
Ο Mike λοιπόν & η Οphelia Lazarides θα επενδύσουν 100 εκατ $ σε ένα νέο κέντρο που ανοίγει στο Waterloo του Οντάριο, με στόχο να δημιουργήσουν τις ίδιες συνθήκεςστον Καναδά σαν κι αυτές που έκαναν την AT & T Bell Labs την κυψέλη της τεχνολογικής καινοτομίας στις αρχές του 1960, θέτοντας βεβαίως τις βάσεις για την ύστερη επιτυχία της Silicon Valley στις ΗΠΑ.
Το νέο ερευνητικό κέντρο έχει σχεδιαστεί για να παράγει καινοτομίες στην επιστήμη με βάση την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας.
Ο Λαζαρίδης, ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος της BlackBerry Research Maker In Motion (RIMM) τον Ιανουάριο, λέει ότι, τώρα αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του για να βοηθήσει το νέο κέντρο Quantum-Nano ώστε να διερευνήσει σε συνεργασία με το παλαιό Ινστιτούτο Κβαντικής Πληροφορικής και το Ινστιτούτο Perimeter Θεωρητικής Φυσικής να ανακαλυφθούν οι νέες τεχνολογίες αιχμής.
Τα δύο άλλα ινστιτούτα, που βρίσκονται και αυτά στην λίμνη του Οντάριο, έχουν επίσης χρηματοδοηθεί με περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια της οικογένιας Λαζαρίδη.
»Οι εγκαταστάσεις θα είναι τέτοιες που θα δελεάσουν τα λαμπρότερα μυαλά στον τομέα να έρθουν στον Καναδά», λέει ο Λαζαρίδης
«Δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε ωκεανό, τις παραλίες ή τα βουνά, αλλά μπορούμε να δοκιμάσουμε να τους προσφέρουμε το ιδανικό επιστημονικό περιβάλλον, συνεργάτες και εξοπλισμό για να μπορέσουν να κάνουν τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της ζωής τους,» τονίζει ο Μr BlackBerry σε πρόσφατη συνέντευξή του.
»Η κβαντική πληροφορική και η νανοτεχνολογία θα βρούν το φάρμακο που πρέπει ώστε να δημιουργήσουν λεπτές πηγές ενέργειας και θα μπορούσαν να παράγουν ακόμη και αυτο-ίασημα υλικά .
Τα υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας», υποστηρίζει ο επιχειρηματίας προβλέποντας ότι οι ολοένα και μικρότεροι επεξεργαστές, που πλησιάζουν το μέγεθος του ατόμου, ενδεχομένως και να οδηγήσουν κάποια στιγμή στους κβαντικούς υπολογιστές.
Ευτυχώς η Ελλάδα διαθέτει έστω και έξω ανθρώπους εμπνευσμένους και οραματιστές!
Η συνέντευξή του στο BLOOMBERG:
Σχολιάστε