Μανδραβέλης: To κανάλι της Βουλής αναγκαίο όσο και ένας ελληνικός διαστημικός σταθμός


Η ΕΣΗΕΑ τιμώρησε τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη με προσωρινή διαγραφή 3 μηνών μόνο και μόνο επειδή έγραψε στην Καθημερινή, ότι όσο η ΕΡΤ έκανε πέρυσι την πολύμηνη απεργία, δεν του έλλειψε καθόλου.
Μήπως έχει άδικο σε όσα έγραψε ο Μανδραβέλης για την ΕΡΤ; Tόσα χρόνια ένα σωρό »άχρηστοι» οργανισμοί επιβαρύνουν οικονομικά τον ελληνικό λαό χωρίς ποτέ να βρισκεται κανέις να κάνει μια αξιολόγηση στο έργο,το πρόγραμμα τους και το προσωπικό τους. Χωρίς  έστω μια έκθεση για τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες.
Τοσα χρόνια η ΝΕΤ έχει πρόγραμμα και δουλεύει κανονικά ενώ την ίδια στιγμή η ΕΡΤ υπολειτουργεί . Τόσα χρόνια τώρα τα στούντιο της Κατεχάκη και το προσωπικό της έχουν μέινει χωρίς έργο,χωρίς εκπομπές, δουλεύουν ωράρια και  κάθονται χωρίς να καλύπτουν ουσιαστικές ανάγκες και τηλ. παραγωγές. Και ενώ οι υπάλληλοι της ΕΡΤ στην Κατεχάκη κάααθονται, στη ΝΕΤ για να λειτουργήσει, χρειάζονται οπωσδήποτε και οι υπηρεσίες των συμβασιούχων. Στο κέντρο πάλι, μισθώνουν κτίρια για διάφορες »άχρηστες» υπηρεσίες δίπλα στην βουλή, ενώ μέσα στο κτίριο της βουλής των Ελλήνων διαθέτουν τα γραφεία τους στους πρώην προέδρους της βουλής και σε μη κοινοβουλευτικά κόμματα που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 3%.
Άχρηστα γραφεία,άχρηστες υπηρεσίες,κακή κατανομή προσωπικού στα μεγάλα κρατικά κανάλια και πρώην πρόεδροι που καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στην βουλή ενώ θα έπρεπε να πάνε σπίτια τους. Εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται σε δαπάνες αντί να κοπούν μαχαίρι, ευρώ που θα μπορούσαν να διατεθούν στην πρόνοια και σε οικονομικά βοηθήματα στους ασθενέστερους.Έτσι φτάσαμε στην άδικη φορολόγηση,στις οριζόντιες περικόπες,στις απολύσεις,στον στραγγαλισμό των παραγωγικών υπαλλήλων αυτής της χώρας. Στραγγαλίζουμε όλους για να πληρώνουμε τα ρουσφέτια του Σιούφα,της Μπενάκη,τις αλόγιστες δάπανες του Πετσάλινκου,τις καταστροφικές διοικήσεις του Παναγόπουλου και άλλων στην ΕΡΤ,όπως έχει πολλάκις καταγγελθεί και γραφτεί στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

Γιατί σπρώχνουν τα ασθενοφόρα; Γιατί τα κονδύλια της συντήρησής τους αποροφήθηκαν από το κανάλι της βουλής!

Διαβάστε τα κείμενα που ακολουθούν από την Καθημερινή και θα καταλάβετε το μέγεθος της σπατάλης.Μέχρι να το καταλάβουν και οι πολιτικοί εμείς απλώς, θα… πλερώνουμε!

Έναν διαστημικό σταθμό στο φεγγάρι είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα!

 

Κανάλια ή υγεία; Διαλέξτε…

Εχει ένα δίκιο ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κρίνει το Κανάλι της Βουλής αναγκαίο και δεν θέλει να το κλείσει. Κοστίζει κάτι τις (4 εκατ. κάθε χρόνο), αλλά επηρεάζει τις ψυχές των ανθρώπων, που θα ’λεγε και ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης: τις εξευγενίζει αφού χρησιμοποιεί όλα τα φωνήεντα για να μην ανησυχεί ο κ. Βύρων Πολύδωρας. Αλλά, πάλι, και ένας ελληνικός διαστημικός σταθμός είναι εξαιρετικά αναγκαίος. Μην το γελάμε· η επένδυση στη διαστημική θα είχε επιστημονικά, γεωπολιτικά, οικονομικά, αμυντικά κ.λπ. πλεονεκτήματα για το έθνος. Επομένως, υπό την ίδια έννοια και ο ελληνικός Mir είναι αναγκαίος. Γιατί δεν τον ξεκινάμε; «Δεν έχουμε τα λεφτά», θα αποκριθούν κάποιοι. Σάμπως μας περισσεύουν για τέσσερα κρατικά κανάλια; Κι όμως εμείς επιμένουμε. Θέλουμε, ως κασιδιάρηδες, τέσσερα μαργαριτάρια στη σκούφια μας: και ΕΤ1, και ΝΕΤ, και ΕΤ3 και Κανάλι της Βουλής. Εξάλλου, τα λεφτά δεν ήταν ποτέ ζήτημα σ’ αυτή τη χώρα. Εδώ κάναμε τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς του κόσμου, σε ένα ψωροδιαστημικό σταθμό θα κολλήσουμε;

Η συζήτηση περί αναγκών που περιφέρεται στα διυπουργικά είναι ατελέσφορη. Κάθε δαπάνη του κράτους είναι αναγκαία. Ακόμη κι εκείνη που γίνεται μόνο και μόνο να κάθονται κάποιοι υπάλληλοι· ξέρετε τώρα: «πέφτουν λεφτά στην αγορά, δουλεύουν τα μαγαζιά κ.τ.λ., κ.τ.λ., κ.τ.λ.» Μέχρι και ο Εθνικός Σταθμός Καταμέτρησης Κάπρων, που έκλεισε η προηγούμενη κυβέρνηση, κάλυπτε ανάγκες. Ξέρετε πόσοι κάπροι κυκλοφορούν στη χώρα; Αμέτρητοι, πια…

Εχουν τα δίκια τους, λοιπόν, οι υπουργοί που δεν μπορούν να περικόψουν δαπάνες. Οταν η συζήτηση γίνεται εκτός του πλαισίου «τόσα έχουμε, τόσα μπορούμε να ξοδέψουμε», όλα είναι αναγκαία· επηρεάζουν δεν επηρεάζουν τις ανθρώπινες ψυχές. Συνεπώς, και ένας διαστημικός σταθμός πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της κυβέρνησης και ίσως μια αποστολή στον Αρη.

Αν όμως η συζήτηση φύγει από το πλαίσιο του φαντασιακού «λεφτά υπάρχουν» και γίνει ρεαλιστική, π.χ. «κανάλια ή υγεία;», τότε… αναγκαστικά ιεραρχούμε τα πιο αναγκαία και περικόπτουμε τα υπόλοιπα. Ετσι γίνεται και στην πραγματική ζωή· κάθε μέρα κάνουμε επιλογές. Πολλοί μπορεί να θεωρούν αναγκαίο ένα Σαββατοκύριακο στη Μύκονο, αλλά μετράνε τα λεφτά τους και δεν πάνε. Αλλοι πάλι έχουν πραγματική ανάγκη για ένα καρβέλι ψωμί, αλλά με 23% ΦΠΑ τους έρχεται ακριβό. Απ’ αυτόν τον ΦΠΑ ακόμη και οι άνεργοι πληρώνουν τα «αναγκαία» κανάλια της Βουλής κι άλλες δαπάνες που επηρεάζουν τις ψυχές των Ελλήνων.

 

 

Πανάκριβα ενοίκια για κτίρια από τη Βουλή

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

9,3 εκατ. ευρώ αναμένεται να δαπανήσει φέτος η Βουλή μόνο για την καταβολή ενοικίων σε διάφορα κτίρια, τη στιγμή που η χώρα διέρχεται τη χειρότερη καμπή της οικονομικής κρίσης. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κοστίζει για τον φορολογούμενο πολίτη το «real estate» στο οποίο έχουν επιδοθεί διαχρονικά οι ηγεσίες του Ναού της Δημοκρατίας. Στόχος της δραστηριότητας αυτής, όπως λέγεται, είναι να στεγαστούν διάφορες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, να εξυπηρετηθούν με γραφεία οι βουλευτές της επαρχίας, αλλά και να βρουν στέγη οι τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές – που είναι στην πλειονότητά τους γνωστοί για την εμμονή τους να διεκδικούν αναδρομικές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Καναλιού της Βουλής, ή και για να δημιουργηθούν χώροι εκθεσιακοί!

Ο «χορός» των δαπανών άρχισε προ κρίσης, όταν αυτά που σήμερα χαρακτηρίζονται προκλητικές «πολυτέλειες», θεωρούνταν απλή καθημερινή «ανάγκη» του ελληνικού Κοινοβουλίου για την αναβάθμιση της λειτουργικότητάς του. Μοιάζει, ωστόσο, να συνεχίζεται και σήμερα, σε μια περίοδο βαθύτατης κρίσης και στη σκιά συζητήσεων για επιμέρους μικροεπιδόματα των υπαλλήλων. Τα σχετικά ποσά, που καταγράφονται στους κωδικούς ΚΑ 0813, ΚΑ 0851 και ΚΑ 0871, αθροιζόμενα κατά την τελευταία οκταετία ανέρχονται ούτε λίγο ούτε πολύ στα ογδόντα τρία εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 30 εκατ. είναι μόνο για ενοίκια.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει συγκεντρωτικά σήμερα η «Κ» προέρχονται από έγκυρη πηγή του Κοινοβουλίου. Σημειώνεται, πάντως, και είναι χαρακτηριστικό της λειτουργίας του συστήματος, ότι στο τυπικό αίτημά μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρασχεθούν αναλυτικά τα σχετικά δεδομένα, υπήρξε ουσιαστική άρνηση, η οποία συχνά έπαιρνε τη μορφή ευγενικής μεν, πλην όμως διαρκούς παραπομπής από γραφείο σε γραφείο, από αρμόδιο σε αρμόδιο, σε μια διαδρομή γεμάτη «γραφειοκρατικά» εμπόδια. Αναλυτικά, η λίστα με τα κτίρια της Βουλής, είναι:

Ιδιόκτητα

• Διατηρητέο κτίριο στην οδό Βουλής, συνολικής αρχικής επιφάνειας (προβλέφθηκαν μελέτες επέκτασης) 525 τ.μ. Για εκθέσεις.

• Πολυώροφο κτίριο στη Μητροπόλεως. Εκεί βρίσκεται και το πολυσυζητημένο γυμναστήριο, εκεί και γραφεία βουλευτών της επαρχίας. Τους καλούς καιρούς δαπανήθηκαν χρήματα αγνώστου ύψους ακόμα και για αναβάθμιση του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

• Κτίριο Σέκερη για γραφεία βουλευτών και επιστημονικές υπηρεσίες.

• Διατηρητέο κτίριο επιφάνειας 1.500 τ.μ. στην οδό Φιλελλήνων. Προορισμός του; Πινακοθήκη, εντευκτήριο και γραφεία τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών και υπαλλήλων.

• Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, έκτασης 2.600 τ.μ., ως εκθετήριο αρχειακού υλικού.

• Παλαιό Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν, προορίστηκε να στεγάσει τη βιβλιοθήκη της Βουλής και το τυπογραφείο, κτίριο διατηρητέο επιφάνειας 18.700 τμ.

Μισθωμένα

• Κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. στην Αμαλίας με 7 ορόφους και τέσσερα υπόγεια γκαράζ για γραφεία της τηλεόρασης της Βουλής (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κεντρικό μέγαρο του Κοινοβουλίου, ενώ υπήρχε σχεδιασμός και για τις εγκαταστάσεις του μέχρι πρότινος υπό ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού. Μεταξύ άλλων εκεί είναι και τα γραφεία της υπηρεσίας διεθνών σχέσεων.

• Στην οδό Βασ. Σοφίας, όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες.

• Στην οδό Βουλής για γραφεία βουλευτών.

• Στην Πινδάρου, για να στεγάσει υπηρεσίες του Ιδρύματος και μέρος της πινακοθήκης της Βουλής.

Σημειώνεται ότι διασφαλίστηκε στο πρόσφατο (προ κρίσης) παρελθόν συμφωνία με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ώστε να συναφθεί με τη Βουλή μακροχρόνια μίσθωση του πολυώροφου, κεντρικότατου κτιρίου, στην πλατεία Συντάγματος, που θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις φύγουν απ’ εκεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών! Στόχος να εγκατασταθούν εκεί υπηρεσίες της Βουλής και να δημιουργηθούν χώροι εκθεσιακοί και διαλέξεων.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς της Βουλής, ετησίως φαίνεται να δαπανήθηκαν τόσο για μισθώματα όσο και για επισκευές ιδιόκτητων κτιρίων: 7,2 εκατ. ευρώ το 2005, 11,8 εκατ. το 2006, 9,3 εκατ. (2007), 17,7 εκατ. (2008), 12,6 εκατ. (2009), 7,2 εκατ. (2010), 8,6 εκατ. (2011), ενώ για το τρέχον έτος έχει εγγραφεί στους αντίστοιχους κωδικούς συνολικά κονδύλι 9,3 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, εμφανίζουν και ορισμένα επιμέρους στοιχεία, όπως:

Πρώτον, ότι ενώ διασφαλίζεται γραφείο, με όλο τον εξοπλισμό, οι βουλευτές λαμβάνουν και «επίδομα γραφείου» (φέτος είναι 8.146.900 ευρώ).

Δεύτερον, για ορισμένα κτίρια εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα ποσά κάθε χρόνο και για μελέτη αξιοποίησης και για αξιοποίηση, σαν να είναι έργα δίχως τέλος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προβλέψεις για το κτίριο στην οδό Βουλής. Το 2007 υπήρχε εγγραφή 50.000 ευρώ για τη μελέτη και δύο εκατ. ευρώ για την εκτέλεση του έργου αξιοποίησης. Την επόμενη χρονιά ήταν αντιστοίχως 170 χιλ. ευρώ και 2,1 εκατ. Το 2009 ήταν 100.000 ευρώ η μελέτη και ένα εκατ. το έργο. Το 2010 τα ποσά ήταν αντιστοίχως 50.000 ευρώ και 500.00 ευρώ. Για τις δύο τελευταίες χρονιές δεν δίνονται επισήμως αντίστοιχα αναλυτικά στοιχεία, αλλά το έργο εμφανίζεται επίσης υπό… εξέλιξη!

Τρίτον, στο κεντρικό μέγαρο του Κοινοβουλίου, επικρατεί το αδιαχώρητο, όχι επειδή δεν επαρκούν οι χώροι για τις υπηρεσίες της Βουλής. Αλλά διότι παραχωρούνται πολλά τετραγωνικά σε όλους τους… πρώην, είτε είναι εν ενεργεία είτε συνταξιούχοι: τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί, πέντε πρώην πρόεδροι Βουλής και ένας πρόεδρος πρώην κοινοβουλευτικού κόμματος, έχουν εξασφαλίσει άνετα γραφεία στο πλέον κεντρικό κτίριο της πρωτεύουσας, «εξορίζοντας» υπηρεσίες του Κοινοβουλίου σε περιφερειακά μισθωμένα κτίρια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100022_21/07/2012_489750

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: