‘ΑΚΡΌΠΟΛΙΣ ΑΝΤΙΟ»: Το Σπήγκελ σε 12σελιδο αφιέρωμα, μας αποχαιρετά από το ευρώ


Με εξώφυλλο που φέρει τον τίτλο «Αντίο Ακρόπολη» και στο οποίο απεικονίζονται κίονες πάνω στους οποίους έχει προσκρούσει και θρυμματιστεί το ευρώ, κυκλοφορεί αύριο το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με το ΑΠΕ στις εσωτερικές σελίδες φιλοξενείται μακροσκελές δημοσίευμα στο οποίο αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη.

NΑ σημειώσουμε ότο το Σπήγκελ εμπνεύστηκε τον τίτλο από το  τραγούδι Acropolis Αdieu, της Mireille Mathieu ,που το έκανε χίτ και στην Γερμανία.

Το τραγούδι περιγράφει τη στεναχώρια μιας ερωτευμένης γυναίκας που αφήνει στην Αθήνα,πίσω της έναν καλοκαιρικό έρωτα. Και αποχαιρετά την Ακρόπολη.

Έτσι κάπως μας αποχαιρετά και το Σπήγκελ,γράφοντας  ότι η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β΄ για τη χώρα μας αφού η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης απέτυχε ενώ σημειώνει πως «όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση».

 Στο δημοσίευμα υπάρχει και ειδική ενότητα στην οποία οι συντάκτες του περιοδικού παίρνουν θέση υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που προέκυψε μετά τις ελληνικές εκλογές, αφού σύμφωνα με το Spiegel, το περιοδικό τηρούσε μέχρι τώρα μια μάλλον υπέρ της παραμονής στο ευρώ  στάση για την Ελλάδα.  

 Από τις βουλευτικές εκλογές ωστόσο άλλαξαν τη στάση τους. «Η πλειοψηφία των Ελλήνων απέρριψε αποφασιστικά την απαιτούμενη από την ΕΕ πολιτική λιτότητας – και η κατάσταση μοιάζει εντελώς αδιέξοδη», τονίζεται στο δημοσίευμα.

 Εξάλλου, σε άλλο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού αναφέρεται ότι σύμφωνα με σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, «η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια ακόμα και μετά την έξοδό της από το ευρώ».

 Ειδικότερα, το der Spiegel εξηγεί ότι το Ταμείο διάσωσης, EFSF, θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, αναφέρεται ότι τα δισεκατομμύρια με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να χορηγούνται στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν απώλειες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι οποίες τελικά θα είχαν αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

 Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δικαιούται να λαμβάνει βοήθεια από τις Βρυξέλλες, όπως και τα υπόλοιπα κράτη με δικό τους νόμισμα, όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση. Τότε, διευκρινίζεται, αυτή η βοήθεια δεν θα χρηματοδοτείται από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

 Ενδεικτική πάντως των προθέσεων στο εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού είναι δήλωση του επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος σημειώνει ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σήμαινε «ούτε το τέλος του ευρώ ούτε το τέλος της ΕΕ».

 «Πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική δύναμη της Γερμανίας. Αυτό είναι σημαντικότερο από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», καταλήγει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: