Νέο ιατρικό προγνωστικό εργαλείο που προβλέπει το θάνατό σου! Το ePrognosis.org προκαλέι σεισμό στην ιατρική κοινότητα και σύγχιση στους ηλικιωμένους!


Υπολογιστής θνησιμότητας (http://www.eprognosis.org/ ) ονομάζεται μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από ερευνητές της ιατρικής και γιατρούς  και  είναι τώρα διαθέσιμη  στο Διαδίκτυο.

Το κομπιουτεράκι που υπολογίζει το πότε θα πεθάνουμε,  λέγεται ότι θα μπορούσε να αλλάξει την υγεία και τον τροπο ζωής μας και να μας αναγκάσει να γίνουμε ψυχροί υπολογιστές άν πρόκειται για τον θάνατό μας.

ΌΤΑΝ μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, άρχισε να συλλέγει εργαλεία για την πρόβλεψη της πιθανότητας θανάτου, πίστευαν ότι το έργο τους θα χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο οι γιατροί και οι επιστήμονες.

Όμως, τελικά η υπόθεση αυτή κατέληξε να γίνει ένα διαδραστικό εργαλείο , άκρως ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες υγείας,που όμως θα μπορούν να  χρησιμοποιούν κυρίως και οι ηλικιωμένοι ασθενείς- αλλά και οι  περίεργοι που επιθυμούν να μάθουν τι θα τους επιφυλλάσει για το μέλλον το ιατρικό ιστορικό τους.

Η ιστοσελίδα, ePrognosis.org, εμφανίζει τουλάχιστον 16 διαφορετικές μέθοδους για τον προσδιορισμό και τις πιθανότητες ενός ατόμου να πεθάνει στο κοντινό μέλλον.

Η ομάδα σχεδίασε έτσι τη σελίδα  ώστε οι γιατροί να μπορούν να έχουν κάτι καλύτερο από το μέσο όρο του προσδόκιμου ζωής και ασφαλώς περισσότερες γνώσεις όταν αποφασίζουν ποιες θεραπείες θα συστήσουν στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Η ελπίδα είναι ότι η καλύτερη κατανόηση του προσδόκιμου ζωής θα βοηθήσει τους ασθενείς και τους γιατρούς να αποφασίσουν σχετικά με τις θεραπείες που θα χρειαστούν στο μέλλον.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το ePrognosis.org δεν είναι καινούργια. Πολλά ήταν διαθέσιμα στο κοινό  από πριν ή είχαν δημοσιευθέι σε ιατρικά περιοδικά για να τα γνωρίζουν οι γιατροί.

Όμως αυτή  είναι η πρώτη φορά που τόσα πολλά ιατρικά εργαλέια έχουν ενσωματωθεί σε μια ιστοσελίδα και κατατάσσονται σύμφωνα με την ακρίβειά τους ,για να είναι φιλικά προς τον χρήστη.

Ένας γιατρός ή όποιος κάνει κλικ σε ένα κουμπί , λέγοντας ότι είναι  γιατρός, και συνδέει τις σχετικές ιατρικές πληροφορίες που έχει -για να πάρει  μια πρόγνωση- λαμβάνει το εξής αποτέλεσμα:

Ότι για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι διαβητικοί άνδρες καπνιστές, με ιστορικό συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, έχουν 59% πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Οι επιστήμονες λένε  ότι η σαφήνεια των αρθμών για το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, θα παραπλανήσει τον κόσμο.

Οι ερευνητές όμως πίσω από το ePrognosis επιμένουν ότι καθιστώντας το εργαλείο διαθέσιμο στο κοινό και εφόσον η ενημέρωση γίνεται για το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, τότε το αποτέλεσμα έιναι θετικό .

»Η Ιατρική επικεντρώνεται στην διάγνωση και τη θεραπεία, αλλά δεν συζητά για την πρόγνωση», λέει ο Eric Widera, ένας από τους ερευνητές πίσω από το πρόγραμμα.

Χρησιμοποιώντας το διαδραστικό, φιλικό προς το χρήστη δικτυακό τόπο που αναπτύχθηκε από αυτούς τους εξαιρετικούς ερευνητές, οι παρόχοι υγειονομικής περίθαλψης  θα μπορούν να επιλέξουν το κατάλληλο προγνωστικό εργαλείο που βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ασθενών τους, θα τα συνδέσουν με τις μεταβλητές των ασθενών, και θα πάρουν ένα υπολογιζόμενο ποσοστό που θα  δείχνει την πιθανότητα θανάτου μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Οι προγνωστικοί δείκτες συνήθως μέχρι τώρα, ήταν όλοι έξω από τις ιατρικές δημοσίευσεις, αλλά τα άρθρα που γράφτηκαν σε έγκυρες ιστοσελίδες στο διαδύκτιο υποστηρίζουν ότι ένας πολυάσχολος κλινικός γιατρός, από αυτό το one-stop shop, θα μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το εργαλείο ePrognosis είναι απλώς μια γενική εικόνα για τις πιθανές εκβάσεις της θνησιμότητας και δεν θα πρέπει να αποτελεί βάση για τις αποφάσεις σχετικά με την φροντίδα και την θεραπεία των ασθενών.

» Το site λένε, είναι ένα συμπλήρωμα και όχι  ένα υποκατάστατο, που θα καθορίζει την σχέση μεταξύ του  ασθενή και του ιατρικού παρόχου.»

Παρ’όλα αυτά τα χρήσιμα για το ePrognosis.org, σηκώθηκε σάλος στο διαδύκτιο και πολλοί ήταν οι επιστήμονες που  άρχισαν να το επικρίνουν.


Έτσι επιστήμονες όπως η Carol Levine, διευθυντρια  του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης έργου  (United Hospital Fund‘s Families and Health Care Project) στο United Hospital Fund της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι η πρόγνωση είναι ένα σοβαρό θέμα και θα πρέπει να συζητήται μόνο από γιατρό σε ασθενή και αποκλειστικά σε τετ -α τετ διάλογο με τον ενδιαφερόμενο και τον κάθε επαγγελματία της ιατρικής.

Ο Ken Covinsky, επιστήμονας  στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) ,- ένα σημαντικό πανεπιστήμιο που αφιερώνεται στην προώθηση της παγκόσμιας υγείας μέσω προηγμένης βιοϊατρικής έρευνας-, εκφράζει μια παρόμοια ανησυχία.

» Η έκθεση των ακτινολογικών σας εξετάσεων και του ιατρικού σας απορρήτου με αυτόν τον τρόπο θα μαθευτέι και πέρα ​​από το γιατρό σας», υποστήριζει με σημασία ο επιστήμονας!

Όμως αν υποθέσουμε ότι ένας ασθενής έχει λιγότερο από πέντε χρόνια για να ζήσει και το ιατρικό προγνωστικό εργαλείο το έχει καταγράψει- μαζί με όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τον φάκελο του- ,τότε εγείρονται διάφορα ερωτήματα.

  1. θα ήθελε o ίδιος ο ασθενής να το μάθει;
  2. Θα ενδιαφέρόταν η οικογένειά του να το γνωρίζει;
  3. H ασφαλιστική του πόσα θα πλήρωνε για να μάθει το ιατρικό του απόρρητο και πόσο θα ενδιαφέρόταν να διαρέυσουν τα στοιχεία του στο ίντερνετ;

Δείτε άρθρα για το καινούργιο αυτό διαδραστικό ιατρικό εργαλέιο και ίσως θα ήταν καλό να γραψουν ένα άρθρο και οι Έλληνες ιατροί για την χρησιμότητά του!

http://www.jhartfound.org/blog/?p=4789

http://www.thedailybeast.com/articles/2012/01/14/online-mortality-calculator-could-change-health-care-and-our-views-on-death.html

http://www.nytimes.com/2012/01/11/health/using-interactive-tools-to-assess-the-likelihood-of-death.html?_r=1&emc=eta1

http://newoldage.blogs.nytimes.com/2011/12/29/the-unspoken-diagnosis-old-age/?scp=2&sq=alexander%20smith&st=cse

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: