Η Α.Ε.Κ. ,η προσφυγιά και η Τουρκάλα βασίλισσα των ελαστικών Guler Sabanci


»Aγαπώ τα ελαστικά», αναφωνεί με ενθουσιασμό η  Gler Sabanci.

»Ότι είναι τα παπούτσια για τον άνθρωπο έιναι τα ελαστικά για ένα αυτοκίνητο.»

»Και λατρεύω τα παπούτσια!»

Η Guler Sabanci αγαπάει την μόδα αλλά δεν την έχει κυριεύσει η γυναικεία ματαιοδοξία .

Έίναι  μια πάμπλουτη 60χρονη και προεδρος του Ομίλου  Sabanci Holding AS, του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου ελαστικών της Τουρκίας.

Η Guler Sabanci, που βρίσκεται -σύμφωνα πάντα με το Forbes- μέσα στις 100 ισχυρότερες και πλουσιότερες γυναίκες της γής , ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ιστορική Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, δηλάδη την ΑΕΚ.

Μόλις έσκασε η έιδηση πήραν φωτιά τα ραδιόφωνα και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις ,άστραψαν και βρόντηξαν οι δημοσιογράφοι , οι δε φίλαθλοι της ΑΕΚ  μόνο στο άκουσμα της είδησης ότι μια Τουρκάλα απο την Πόλη ζητά να επενδύσει στην ομάδα τους πήραν τα όπλα.

Η αλήθεια έιναι ότι οι ξεριζωμένοι της Κωνσταντινούπολης,της Σμύρνης, του Πόντου και ολόκληρου του Ελληνισμού της Μικρασίας,οι πρόσφυγες της Νέας Φιλαδέλφειας, της Νέας Ιωνίας,της Νέας Σμύρνης και οι απόγονοι όσων έσφαξαν και  έδιωξαν οι Τούρκοι δε  θα μπορούσαν να αντιδράσουν και διαφορετικά.

Με την Τουρκία κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια,υπάρχει μίσος που έιναι απόλυτα  δικαιολογημένο,τόσοι πόλεμοι, τόσοι αιώνες σκλαβιά,τόσο αίμα ανθρώπων χυμένο.

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή πληθυσμών στην ιστορία της Ευρώπης,μια πόλη κόσμημα του Ελληνισμού καμένη,κατεστραμένη. Η γενοκτονία των Ποντίων, οι διωγμοί στην Κωνσταντινούπολη ,γεγονότα που δεν ξεχνιούνται και δεν γιατρέυονται οι πληγές με τίποτα.

Όμως αν υπάρχει πράγματι το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κολοσσού, αν όντως υφίσταται θέμα αγοράς της Ένωσης απο μια Τουρκάλα δισεκατομμυριούχο,μήπως το θέμα πρέπει να ιδωθεί και από την ανάποδη;

Μήπως στην εποχή των επιτυχημένων επιχειρηματικών ντήλ και των εξαγορών,μήπως στην εποχή της εξάπλωσης και της παγκοσμιοποίησης αρκούν για την ΑΕΚ ο σεβασμός στην ιστορία της και τα πολλά λεφτά που θα κληθεί να επενδύσει η 60χρονη Guler Sabanci;

Μήπως στην ΑΕΚ που αφήνουν να λιμοκτονεί οι πλούσιοι Έλληνες  επιχειρηματίες, φίλοι της, αρκέι τελικά ο σεβασμός της Guler και τα χρήματα του ομίλου που διοικεί;

Κανέις δεν έπαθε τίποτα που οι μισητοί Άραβες επένδυσαν στις ομάδες της Πρέμιερ Λήγκ .

Αντιθέτως οι φλεγματικοί Εγγλεζοι, κερδισμένοι βγάινουν όταν βλέπουν την Μαν. Σίτυ να ετοιμάζεται μετά από δεκαετίες να ξαναπάρει το πρωτάθλημα.

Ούτε οι Τούρκοι επαθαν τίποτα που οι προαιώνιοι εχθροί τους, οι Έλληνες, εξαγόρασαν την »Finance bank» .

H Τουρκαλα επιχειρηματίας ξεκίνησε την καριέρα της πριν από 21 χρόνια σε ένα  εργοστάσιο ελαστικών της οικογένειάς της στο» Izmit» (Νικομήδεια), μία πόλη 50 μίλια ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Το Sabanci Group, ένας όμιλος εταιρειών, έχει κάνει μια τέραστια κοινοπραξία με την DuPont & Co με βασικό προιόν τον πολυεστέρα και δραστηριοποιήται στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι κοινοπραξίες με ξένους εταίρους, όπως η Philip Morris, η Toyota, η Bridgestone και η Hoechst είναι κάτι συνηθισμένο πλέον για τον τουρκικό κολοσσό.
Ο όμιλος  της Τουρκάλας που κατάφερε -όχι μόνο- να κουμαντάρει με επιτυχία ένα πλήθος απο εταιρείες αλλά και να  καταλάβει την αντιπροεδρία στον ανδροκρατούμενο ΣΕΒ των μουσουλμάνων Τούρκων βιομηχάνων έχουν ήδη κυρίαρχο μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά σε ότι αφορά τα νήματα από πολυεστέρα, την ρητίνη,τα χαλύβδινα σύρματα, τους  συνδετήρες αλλά και τις πρώτες ύλες  που χρησιμοποιούνται για ενδύματα, επιπλώσεις και μπουκάλια.

 Η οικογένεια  Sabanci που μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, το 1974, λέγεται ότι δεν έχει εμπλακεί ακόμη και ότι δεντης αρέσει να  επηρεάζει την πολιτική ζωή της χώρας της. 

Κατάφερε να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, την εποχή που η οικονομία της Τουρκίας βρισκόταν σε ύφεση και να αντλήσει κεφάλαια από την Ευρώπη ,την Μέση Ανατολή και την Νότιο Αμερική όταν η χώρα βρισκόταν στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

Οι συμπράξεις, οι εξαγορές και τα επιτυχημένα επιχειρηματικά ντήλς που έκαναν τον όμιλο κερδοφόρο, οφέιλονται εν πολλοίς στο δαιμόνιο της Gler Sabanci.

Η Guler που λόγω των αυστηρών μουσουλμανικών ηθών φόρεσε πανταλόνια στα 18 της χρειάστηκε πρώτα να αποδέιξει στον παππού της ότι μπορεί να διοικήσει και ύστερα της ανατέθηκε η προεδρία του ομίλου.

ΑΝ πράγματι ισχύει το ενδιαφερον της για την ομάδα της προσφυγιάς,την ιστορική Ένωση, τότε θα πρέπει να έρθει εδώ και να μιλήσει στις καρδιές των Αεκτζήδων.

‘Ισως αν την ακούσουν και την δούν από κοντά να τους πείσει.

Μπορεί να υπάρχει χάσμα ιστορικό ανάμεσα στους δυό λαούς και να έχουν γίνει πολλά,όμως μπορέι και το ενδιάφερον της Τουρκάλας να επενδύσει στην Ελλάδα να είναι ειλικρινές.

Τουλάχιστον πιό ειλικρινές απο τους πρίγκηπες του Τσάκα αλλά και όλους αυτούς τους ανεκδιήγητους  ελληναράδες, λεφτάδες ,που όλο λένε πως θα επενδύσουν στην ΑΕΚ και δεν έρχονται ποτέ!!

Σημειώστε πάντως πως η Τουρκάλα που όλοι  έσπευσαν αμέσως να βρίσουν στα ραδιόφωνα και στο διαδύκτιο μέχρι και πανεπιστήμιο έχει ιδρύσει για τον τόπο της, με έμφαση  στις κοινωνικές και  τις φυσικές επιστήμες.

Το Πανεπιστήμιο Sabanci (ιδιωτικό) βρίσκεται στη θέση  248 παγκοσμίως και θεωρήται κορυφάιο  στην Τουρκία.

Και δίνει και  υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές!

Έχετε δέι πολλούς ‘Ελληνες επιχειρηματίες να δημιουργούν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα;

Από την εποχή των εθνικών ευεργετών και του Βαρβάκη  έχουν να δούν τέτοια τα μάτια μας.

http://www.superchefblog.com/2005/01/g-is-for-wine-guler-sabanci.html

http://global.forbes.com/business/lists/2008/11/biz_powerwomen08_Guler-Sabanci_E1WD.html

http://www.forbes.com/global/1999/0705/0213100a.html

Sabancı University – Wikipedia, the free encyclopedia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: