40.000 εργαζόμενοι του δημοσίου στην εφεδρεία


AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ

Σε δραστικότερες έναντι του αρχικού σχεδιασμού περικοπές στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου προχωρά η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας και ανεβάζει τον πήχυ στα 3,7 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. ευρώ τη διετία 2011-2012.

Στο πλαίσιο αυτό οι μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ξεπερνούν ακόμα και το 50% ενώ διευρύνεται ο αριθμός των εργαζομένων που θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και που σύμφωνα με πληροφορίες θα αγγίξει τα 40.000 άτομα.

Με την εξοικονόμηση περισσότερων πόρων από το ψαλίδισμα του κονδυλίου για αποδοχές το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποφύγει τη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων ευρέος φάσματος, που θα επέτειναν την ύφεση και θα όξυναν τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών λόγω της απαίτησης της τρόικας για τήρηση στο ακέραιο των δημοσιονομικών στόχων αλλά και της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης φέτος και της συνέχισής της το 2012 αναθεωρείται η πολιτική στο σκέλος των δαπανών με έμφαση στα μισθολογικά και κοινωνικά κονδύλια.

Με την κατάργηση των γενικών και ειδικών επιδομάτων που θα προβλέπει το νέο μισθολόγιο και την εξομοίωση των αποδοχών του προσωπικού στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ, κατά μέσο όρο κάθε υπάλληλος από τους περίπου 700.000 θα χάσει 200 ευρώ τον μήνα, ενώ οι εισοδηματικές απώλειες στα λεγόμενα «ρετιρέ» θα ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ.

Στόχος είναι από τις μειώσεις των αμοιβών στο Δημόσιο να εξοικονομηθούν 2,8 δισ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο για το 2012.

Επιπρόσθετα άλλα περίπου 900 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι το δημοσιονομικό όφελος από την επέκταση του μέτρου για συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισμών και την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, με τους περισσότερους να καταλήγουν στην απόλυση.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η σκλήρυνση της πολιτικής στο σκέλος των δαπανών είναι απόρροια της αυστηρής στάσης της τρόικας, η οποία εν είδει τελεσιγράφου έχει ζητήσει συγκεκριμένες ρυθμίσεις αμέσου αποδόσεως για το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα άμεση και χωρίς εκπτώσεις εξομοίωση των αποδοχών στο Δημόσιο με εκείνες του ιδιωτικού τομέα και απολύσεις προσωπικού.

Πέραν των περικοπών στο κονδύλι για μισθούς το μαχαίρι θα μπει βαθύτερα και στις κοινωνικές δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Το συνολικό κονδύλι θα περικοπεί κατά 2,242 δισ. ευρώ λόγω της μείωσης των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων και της συρρίκνωσης της συμμετοχής του Δημοσίου και των ταμείων στην ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Επισημαίνεται ότι το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει τη διετία 2011-2012 περικοπές ύψους 1,177 δισ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και λίστας δικαιούχων προνοιακών και συνταξιοδοτικών παροχών και κοινωνικών επιδομάτων, ψαλίδισμα των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 100 εκατ. ευρώ, ψαλίδισμα κατά 528 εκατ. ευρώ των κύριων και επικουρικών συντάξεων και δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων για ασφάλιση και κοινωνική προστασία με το σχετικό κονδύλι για το ΙΚΑ να μειώνεται κατά 607 εκατ. ευρώ και στον ΟΑΕΔ κατά 564 εκατ. ευρώ.

Νέα λίστα καταργήσεων οργανισμών
Σε εργασιακή εφεδρεία 40.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2012

Το πρώτο κύμα εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και νέα λίστα με συγχωνεύσεις και καταργήσεις δεκάδων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, μέχρι τέλος του έτους θα έχουν οδηγηθεί στην εφεδρεία πάνω από 4.200 άτομα και μέσα στον Οκτώβριο ο αριθμός θα έχει αυξηθεί στις 20.000.

Ειδικότερα σε πρώτη φάση προβλέπεται να ενταχθούν σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας 700 άτομα από τους 11 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται (ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΟΣΚ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ) και άλλα 3.500 άτομα από τις ΔΕΚΟ.

Στη συνέχεια από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων για 158.000 υπαλλήλους στους φορείς της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι άλλα 15.800 άτομα θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας και θα συμπληρωθεί ο αριθμός της εργασιακής εφεδρείας για το 2011.

Για τον επόμενο χρόνο ο σχεδιασμός προβλέπει την έξοδο στην εφεδρεία για άλλους 20.000 υπαλλήλους από τις ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για την ένταξη στην εφεδρεία βασικό κριτήριο θα είναι η ηλικία του υπαλλήλου, αν δηλαδή είναι κοντά στη σύνταξη, καθώς και τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: