»The Cross and the Crescent»
Ο Ρίτσαρντ Φλέτσερ είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ και συγγραφέας των βιβλίων: «Ο Καταπέλτης του Αγίου Ιακώβου», «Η Μαυριτανική Ισπανία», «Αναζητώντας τον Ελ Σιντ», για το οποίο κέρδισε το Βραβείο Ιστορίας Γούλφσον και το Βραβείο Ιστορίας Λος Άντζελες.
Είναι επίσης συγγραφέας του μνημειώδους βιβλίου «Η Μεταστροφή της Ευρώπης από τον Παγανισμό στον Χριστιανισμό 371-1386 μ.Χ.».
Οι Θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στο Ισλάμ και στον Χριστιανισμό εμποδίζουν τη μεταξύ τους κατανόηση και τον αρμονικό διάλογο.
Ο αυστηρός μονοθεϊσμός του Ισλάμ βρίσκει τα χριστιανικά δόγματα της Αγίας Τριάδος και της Θείας Ενσάρκωσης αδιανόητα και απεχθή.
Η διαχωριστική γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στην εκκλησία και στο κράτος στις χριστιανικές κοινωνίες της Δύσης, τουλάχιστον του εικοστού πρώτου αιώνα, δεν υφίσταται στο Ισλάμ.
Αυτό ανοίγει εντελώς διαφορετικούς δρόμους σκέψης ως προς την άσκηση εξουσίας και τη χάραξη πολιτικής…
Ο καθηγητής Φλέτσερ, αναλύει τα ιστορικά εκείνα σημεία που έφεραν αντιμέτωπες τις δύο μεγάλες θρησκείες, και εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αποτελούν σημεία τριβής μεταξύ τους.
Ο Φλέτσερ γράφει και για τους μύθους που αναπάραχθηκαν απο στόμα σε στόμα την εποχή των σταυροφοριών όπως τον ήρωα των μουσουλμάνων Σαλαντίν και το έπος του Διγενή Ακρίτα απομυθοποιώντας τους ήρωες,συμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πηγές
Ο καθηγητής ψάχνει κείμενα ,βιβλιογραφίες,ιστορικούς και χρονικογράφους που συνέγραψαν κατά την διάρκεια της μεσαιωνικής ιστορίας παραθέτοντας αρκετές απο τις πηγές του (πολλές μοναστηριακές) για περαιτέρω μελέτη.
Η χρήση του άβακα κατά τον μεσαίωνα, οι υδραντλίες και η ανταλλαγή πολλών επιστημονικών στοιχέιων και πληροφοριών απο τους Άραβες στους Ευρωπαιους έιναι ακόμη μερικές λεπτομέρειες που δίνει στο βιβλίο του ο Φλέτσερ για τις επιρροές στην κουλτούρα των δυό λαών.
Είναι ένα καλο ιστορικό βιβλίο που διαβάζεται νεράκι, λόγω και του μικρού μεγέθους του, και παραθέτει αρκετές λεπτομέρειες για ότι μέχρι σήμερα οδήγησε τις δυό μεγάλες θρησκέιες στην σύγκρουση και την ταραχώδη συνύπαρξή τους ανά τους αιώνες.
http://www.guardian.co.uk/books/2003/mar/01/featuresreviews.guardianreview