Νέα ανθελληνική προπαγάνδα, αυτήν την φορά στο βιβλίο μαθηματικών της 6ης Δημοτικού


Για νέα ανθελληνική προπαγάνδα αυτή την φορά μέσα από το βιβλίο μαθηματικών της 6ης Δημοτικού κάνουν λόγο τα ΜΜΕ.

Σε μια τόσο εξαιρετικά ευαίσθητη ηλικία οι μαθητές καλούνται να λύσουν ασκήσεις στο τετράδιο ασκήσεων της έκτης δημοτικού, αναλύοντας προσέξτε το πώς οι έλληνες με ‘’διώξεις’’ αλλοίωσαν τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης από το 1913 και έπειτα για να αποκτήσουν… την πλειοψηφία της πόλης!

Το τετράδιο ασκήσεων εμπεριέχει έναν πίνακα με τη σύνθεση του πληθυσμού της συμπρωτεύουσας κατά το 1913 και διαγράφοντας το ιστορικό παρελθόν, κατά το οποίο η Θεσσαλονίκη πολεμήθηκε βιαίως και κατακτήθηκε από ξένες δυνάμεις, εξιστορείται μέσα σε λίγες γραμμές το πώς βάση σχεδίου ο εβραϊκός , τουρκικός και άλλος πληθυσμός της Θεσσαλονίκης εξανδραποδίστηκε, ώστε να υπερισχύσει το ελληνικό στοιχείο στην πόλη.

Το βιβλίο ασκήσεων των μαθηματικών καλεί τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τα στατιστικά που τους δίνονται για να λύσουν τις ασκήσεις.

Μέσα στις λίγες λέξεις του κειμένου που αρκούν όμως για να περάσουν στο υποσυνείδητο ανιστόρητων νεαρών παιδιών, οι λέξεις που μένουν είναι ‘’ξενοφοβία’’ , ‘’μικρές φωνές διαμαρτυρίας’’ , ‘’να φύγουν οι ξένοι’’, «μας αλλάζουν τη σύνθεση του ελληνικού κράτους».  

Η επίμαχη σελίδα, (την βρήκα στο ‘’paraskinio on line) είναι αρκετή για να οδηγηθεί κανείς στο συμπέρασμα ότι μερικοί από αυτούς που καλούνται από τον οργανισμό σχολικών βιβλίων για να βοηθήσουν στην συγγραφή τους, κάνουν σκληρή ανθελληνική προπαγάνδα και περνούν τα δικά τους πολιτικά μηνύματα.

KΙ αν υποθέσουμε ότι ο προοδευτικός που έγραψε το κείμενο και συντάσεται σαφώς υπέρ μιας ανοιχτής κοινωνίας ,δεν έκανε και κανένα έγκλημα περνώντας τις απόψεις του μέσα σε λίγες γραμμές , το να ξεκινήσει την ιστορία της θεσσαλονίκης απο το 1913 ξεχνώντας την προηγούμενη, έιναι μια σκοπιμότητα για την οποία και θα πρέπει να ερωτηθεί.

Το πονηρό κείμενο από το τετράδιο ασκήσεων μαθηματικών της 6ης Δημοτικού ακολουθεί παρακάτω:


Δραστηριότητα με προεκτάσεις: «ξενοφοβία»

Η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, έγινε τόπος προορισμού πολλών οικονομικών μεταναστών. οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από τις πατρίδες τους αναζητώντας καλύτερη τύχη στη δική μας.

Αν και η ελληνική κοινωνία τους δέχτηκε και τους φιλοξένησε σαν παιδιά της, υπήρξαν κάποιες, ευτυχώς λίγες, φωνές διαμαρτυρίας. «να φύγουν οι ξένοι», φώναξαν κάποιοι, «μας αλλάζουν τη σύνθεση του ελληνικού κράτους», είπαν άλλοι. ας πάμε λίγα χρόνια πίσω στο 1913 και ας εξετάσουμε τις εθνικότητες που ζούσαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.»

Ακολουθεί πίνακας που αναφέρει τις εθνικότητες (το έτος 1913) ως εξής:

Έλληνες: 39.956 – Εβραίοι: 61.439 – Οθωμανοί: 45.967 – Βούλγαροι: 6.263 – άλλοι ξένοι: 4.364.

Το βιβλίο με την καλά κρυμμένη προπαγάνδα έρχεται σαν συνέχεια του βιβλίου ιστορίας της 6ης δημοτικού της Μαρίας Ρεπούση όπου η συγγραφέας έγραφε ότι οι Έλληνες πνίγηκαν με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, από απλό συνωστισμό στην παραλία

Το βιβλίο δανείστηκε στοιχεία για τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο δημογραφικό της Θεσσαλονίκης από το βιβλίο του καθηγητή Ευάγγελου Χεκίμογλου Θεσσαλονίκη τουρκοκρατία και μεσοπόλεμος *1996, όμως όλα αυτά διανθίστηκαν με προπαγανδιστικό κείμενο, όπως πολύ συχνά φαίνεται πράττουν τελευταία, αρκετοί που θέλουν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα στα παιδιά

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Νέα ανθελληνική προπαγάνδα, αυτήν την φορά στο βιβλίο μαθηματικών της 6ης Δημοτικού

Add yours

  1. Νομίζω ότι πριν καταγγείλουμε «ανθελληνικές» προθέσεις -κατηγορία πολύ βαριά-καλό θα ήταν να επισημάνουμε ένα λογικό λάθος του συντάκτη στο εν λόγω αναγνωστικό.

    Το κείμενο αναφέρεται σε «μετανάστες», δηλαδή σε πρόσωπα που ήρθαν από άλλες χώρες και εγκαταστάθηκαν στο ελληνικό κράτος, και τους συσχετίζει με την πληθυσμιακή σύνθεση της Θεσσαλονίκης πριν από 100 χρόνια.

    Η πληθυσμιακή σύνθεση της Θεσσαλονίκης το 1913, βάσει της επίσημης απογραφής του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, δεν αντανακλά «μετανάστες», αλλά ως επί το πλείστον παλαιούς κατοίκους (οι πρόγονοι των οποίων εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον 15ο και 16ο αιώνα). Ασφαλώς υπήρχαν μετανάστες στη Θεσσαλονίκη του 1913 και ήταν κυρίως Νοτιοελλαδίτες, αλλά ως ποσοστό του πληθυσμού δεν κρίνεται αξιόλογο.

    Συνεπώς, στο συσχετισμό του μεταναστευτικού φαινομένου της εποχής μας με την πληθυσμιακή σύνθεση της Θεσσαλονίκης του 1913 δεν βρίσκω λογική βάση. Φοβάμαι μάλιστα ότι δημιουργεί το συνειρμό ότι οι εβραίοι, μουσουλμάνοι και λοιποί απογραφέντες το 1913 ήταν «ξένοι῾ Πρέπει στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι επτά μήνες μετά την εν λόγω απογραφή, καταρτίσθηκε η Σύμβαση των Αθηνών, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Βάσει της συμβάσεως αυτής, που αποτελεί και τον «τίτλο»της Ελλάδας πάνω στις νέες χώρες, παραχωρήθηκε η ελληνική υπηκοότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους έως τότε οθωμανούς υπηκόους των νέων χωρών, πλην εκείνων που θα επέλεγαν να κρατήσουν την οθωμανική και θα εγκαθίσταντο στην Τουρκία. Η πλειονότητα των μουσουλμάνων και η ολότητα των εβραίων κατοίκων προτίμησαν την ελληνική υπηκοότητα και παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη (όπως φαίνεται από καταγραφή του πληθυσμού που έγινε το 1916). Και οι μεν μουσουλμάνοι αντηλλάγησαν αργότερα βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, οι δε εβραίοι εξοντώθηκαν από τις γερμανικές αρχές στα στρατόπεδα του θανάτου στην Πολωνία, αφού προηγουμένως ουκ ολίγοι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν στο αλβανικό μέτωπο, ως αξιωματικοί και στρατιώτες του ελληνικού στρατού
    Άρα, οι μη ορθόδοξοι-ελληνόφωνοι χριστιανοί της απογραφής του 1913 δεν ήταν ‘ξένοι». Όταν έγινε η απογραφή ήταν υπήκοοι του οθωμανικού κράτους, όπως ακριβώς και οι ορθόδοξοι -ελληνόφωνοι. Στη συνέχεια, βάσει διεθνούς συμβάσεως έγιναν υπήκοοι του ελληνικού κράτους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: