Ο δορυφόρος GOCE που απεικόνισε τη γή σαν τέραστια πατάτα θα χρησιμοποιήται και για την πρόβλεψη σεισμών


Η βαρύτητα όπως φαίνεται στον νέο χάρτη που κατάφεραν να φτιάξουν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες της ESA, μέσω του δορυφόρου GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) είναι μεγαλύτερη για τους Γαλλους από ότι για τους Αμερικανούς.

Ο χάρτης που κατάφεραν να βγάλουν οι επιστήμονες απο τον τεχνητό δορυφόρο της Γης , δείχνει την άνιση κατανομή του βάρους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μια ανισομερής «πατάτα» , ένα ελλειψοειδές σχήμα για τον πλανήτη μας, αναφέρει το BBC .

Τα νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν δίνουν πολλές λεπτομέρειες και  για το κλίμα.

Με τον χάρτη αποκαλύπτεται  το πώς οι ωκεανοί και θαλάσσια ρέυματα κυκλοφορούν και να αναδιανέμουν τη θερμότητα του ήλιου σε όλο τον κόσμο, ενώ μπορόυμε να εξάγουμε χρησιμα συμπεράσματα για τους πάγους και την στάθμη της  θάλασσας.

Τα δεδομένα από το δορυφόρο, σαγηνεύουν ακόμη και τους καλύτερους επιστημονες στον κόσμο, γραφουν τα ξένα ΜΜΕ, και οι εμπειρογνώμονες μπορούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρεριες για τους σεισμούς

»Θα μπορούσε να δείξει ότι συνέβαινε υπογείως την ώρα του σεισμού στην Ιαπωνία και μάλιστα σε τρέις διαστάσεις.»

θα μπορεί να χρησιμοποιήται και για την πόρβλεψη των σεισμών.

Vodpod videos no longer available.

Η σύλληψη του Goce είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς των »καλύτερων μυαλών» της Ευρώπης, σημειώνει με έμφαση το BBC.

Η αποστολή του δορυφόρου GOCE ξεκίνησε πριν ακριβώς δύο χρόνια, με την εκτόξευσή του το Μάρτιο του 2009, και περιλαμβάνει δύο περιόδους μετρήσεων που θα διαρκέσουν έξι μήνες η κάθε μία. Στις 2 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου της Γης, για την οποία χρειάστηκαν 12 μήνες παρατηρήσεων.

Ο δορυφόρος κινείται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη για να μπορεί να συλλέξει με άκρίβεια τα δεδομένα σχετικά με το βαρυτικό πεδίο της Γης.

Πριν από δέκα χρόνια δορυφόροι με απίστευτη ακρίβεια σαν τον Goce, ανήκαν μόνο στην σφαίρα της  επιστημονικής φαντασίας.

»Είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις που έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα απο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος», λένε οι ειδικοί.

http://www.esa.int/esaCP/SEMHX7XTVKG_Greece_0.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: