Οι εκβιαστές της Μοοdy’s υποβάθμισαν την χώρα λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε


O  Ρεήμοντ Μακ Ντάνιελ »CEO»  της  Moody’s καταθέτει το Οκτώβριο του 2008 στην Ουάσιγκτον στην επιτροπή που μελέτουσε την οικονομική κρίση και ενδεχόμενες ευθύνες από την αξιολόγηση που έδιναν στις εταιρείες οι πιστοληπτικοί οίκοι ικανότητας.

Απο το vima.gr

OΙ συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας έσπευσαν πάλι να μας υποβιβάσουν, λίγο πριν την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Η εταιρεία Μoody΄s ιδρύθηκε το 1909 από τον αμερικανό οικονομικό αναλυτή και επενδυτή Τζον Μούντι ακι απο τότε λειτουργεί σαν  εταιρέια που αξιολογεί τα εταιρικά ομόλογα και συμβουλεύει τους επενδυτές.

Σήμερα η Μoody΄s ουσιαστικά είναι μια εταιρεία συμμετοχών, με τον μεγαλύτερο απο τους μετοχους της  να  είναι ο Γουόρεν Μπάφετ με την επενδυτική εταιρεία  Βerkshire Ηathaway .

Προϊόντος του χρόνου η Μoody΄s και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης εξελίχθηκαν σε οικονομικούς κήνσορες.

Με αρμοδιότητες μάλιστα και μικροοικονομικού και μακροοικονομικού χαρακτήρα, αφού άρχισαν να θέτουν στο μικροσκόπιο των αναλύσεών τους τα οικονομικά μεγέθη και τα χρέη όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη των εθνικών οικονομιών.

Αρχισαν να αποφαίνονται δηλαδή και για το αν μια εθνική οικονομία έχει υπερχρεωθεί ή όχι, αν μπορεί να εξυπηρετήσει εύκολα ή δύσκολα τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Η διττή αυτή «αρμοδιότητα» συνιστά τη μία εκ των τριών αιτιών κριτικής που ασκείται προς τη Μoody΄s και τους οίκους αξιολόγησης εν γένει.

Το ερώτημα που ανακύπτει βεβαίως είναι:

Ποιος νομιμοποιεί την όποια Μoody΄s να δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών μιας χώρας ολόκληρης;

Η «αγορά», είναι μια καλή απάντηση.

Διότι οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας έχουν μετατραπεί από εκτιμητές αξιών σε τιμητές της καθημερινότητάς μας, επειδή, απλούστατα, έτσι παίζεται το παιχνίδι.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο ,αρχές Νοεμβρίου του 2008- ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ταχθεί υπέρ μιας εκ βάθρων αναθεώρησης του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος και αναρωτήθηκε αν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προσφέρουν ουσιαστικό έργο.

«Μήπως η Ευρώπη θα έπρεπε να αντικαταστήσει τη Μoody΄s και τη Standard & Ρoor΄s με ένα πιο ελεγχόμενο σύστημα πιστοληπτικής αξιολόγησης;» είχε αναρωτηθεί ο Σαρκοζί.

Αλλά και οι Βρυξέλλες σκέπτονταν (αργότερα βεβαίως το ξέχασαν) να επιβάλουν ένα «πλαίσιο λειτουργίας» στις αμερικανικές Standard & Ρoor΄s και Μoody΄s στην Ευρώπη.

«Ο επιχειρηματικός αυτός κλάδος είναι πολύ σημαντικός για τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να καθόμαστε στα παρασκήνια και απλώς να παρατηρούμε τη δραστηριότητά του» δήλωνε ο αρμόδιος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες στην ΕΕ επίτροπος Τσάρλι Μακ Κρίβι.

Η πρώτη, λοιπόν, αιτία αμφισβήτησης των οίκων αξιολόγησης είναι η νομιμοποίησή τους.

Η δεύτερη αιτία είναι οι κραυγαλέες αστοχίες τους.

Ως κλασικά παραδείγματα μνημονεύονται οι προτροπές για αγορά μετοχών της Εnron τέσσερις ημέρες προτού πτωχεύσει η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2001 και η επίσης παραπλανητικά θετική στάση των οίκων στην πιο πρόσφατη (τον Σεπτέμβριο του 2008) κατάρρευση της Lehman Βrothers. Αλλά και λίγους μήνες προτού καταρρεύσει η οικονομία της Ισλανδίας οι οίκοι την είχαν αναβαθμίσει.

Η τρίτη αιτία κριτικής που ασκείται στους οίκους είναι οι ωμοί εκβιασμοί τους.

Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Ηannover Re, η οποία διαφωνούσα προ ετών με τις εκτιμήσεις της Μoody΄s αποφάσισε να αρνηθεί τις υπηρεσίες της (έπαψε δηλαδή να την πληρώνει). Ο οίκος συνέχισε να αξιολογεί την εταιρεία, ώσπου υποβάθμισε το χρέος της στην κατηγορία του «σκουπιδιού» (junk). Μέσα σε λίγες ώρες η χρηματιστηριακή αξία της Ηannover Re συρρικνώθηκε κατά… 175 εκατ. δολάρια!

Του Αντώνη Καρακούση απο to vima.gr

Ο οίκος Moody’s έσπευσε,κατά την προσφιλή τακτική του παραμονές των Συνόδων Κορυφής, να υποβαθμίσει τρεις βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας και να την τοποθετήσει σε μη χρηματοδοτήσιμη θέση.

Ο αμερικανικός οίκος προέβη στην άκρως επιθετική πράξη εναντίον της Ελλάδας προεξοφλώντας το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής και δημιουργώντας… περιβάλλον πίεσης σε βάρος της χώρας και των τραπεζών μας.

Συστηματικά από τον Νοέμβριο του 2009 οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης διαμορφώνουν εν αναμονή μεγάλων
συναντήσεων επιχείρημα κερδοσκοπικής πίεσης, χτίζουν δηλαδή τη βάση της πίεσης εναντίον της Ελλάδας και εναντίον του ευρώ.

Κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες και σκοπό θα έχει να διαμορφώσει τετελεσμένα πτώχευσης για τη χώρα και την οικονομία της. Η στάση τους είναι επιεικώς απαράδεκτη και ποινικώς κολάσιμη.

Η Ελλάδα δεν πρέπει τώρα να διστάσει, όπως στο πρόσφατο παρελθόν.Οφείλει να μηνύσει στα διεθνή δικαστήρια τους οίκους αξιολόγησης και να διεκδικήσει αποζημιώσεις δισ. ευρώ. Ν ακολουθήσει το παράδειγμα των Ισπανών
δικηγόρων, να θέσει επιτέλους θέμα για αυτούς τους πειρατές των αγορών, οι οποίοι ανεξέλεγκτοι επιτίθενται σε κυβερνήσεις και χώρες, αγνοώντας τις προσπάθειες των λαών, που ήδη υφίστανται οδυνηρές θυσίες, τις οποίες ουδόλως αναγνωρίζουν,ούτε καν αποδέχονται.

Η χώρα οφείλει στοιχειωδώς να αντισταθεί και να απαιτήσει ανάλογη στάση κι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαιτέρως από τα ευρωπαϊκά όργανα,τα οποία αποδεχόμενα τις εκθέσεις και τις αποφάσεις τους ουσιαστικά νομιμοποιούν τον πειρατικό κερδοσκοπικό ρόλο τους.

Είναι ίσως μια ευκαιρία αφύπνισης ολόκληρου του κόσμου που αποδέχεται αδιαμαρτύρητα και χωρίς επιφυλάξεις αντιεπιστημονικές κρίσεις, που εμφανώς πλέον μόνο το κερδοσκοπικό παίγνιο ευνοούν και τίποτε άλλο.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: