H Έλλη Στάη στη ΝΕΤ αφού όμως διακρίνει στα μήντια μια τάση ανθρωποφαγίας (trailer)


 

«Διακρίνω στα μίντια διάθεση ανθρωποφαγίας»

Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΝΙΑΤΗ soma@enet.gr

Κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου στις ειδήσεις της ΝΕΤ και, όπως λέει, στοχεύει σε «αυτονόητη δημοσιογραφική προσέγγιση με αιχμές και δίχως στρογγυλάδες…»

Επιστρέφει στη μικρή οθόνη για να ξαναπαρουσιάσει ειδήσεις έπειτα από ένα διάστημα απουσίας. Δείχνει χαλαρή, αλλά δεν αφήνει αναπάντητες κρίσεις, επικρίσεις και σχόλια του τελευταίου διαστήματος. Η Ελλη Στάη κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου και θεωρεί πρόκληση το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Αυτές τις μέρες γίνονται οι τελικές προετοιμασίες και η ίδια μιλάει για τη μικρή οθόνη, την ενημέρωση, τα χρήματα, τις επιδιώξεις της…

– Γιατί αυτή η επιστροφή σας στην ΕΡΤ και μάλιστα στις ειδήσεις;

«Γιατί πάρα πολύ απλά αγαπάω τη δουλειά μου και δεν τη σταμάτησα ποτέ. Σταμάτησα την τηλεόραση και ήταν δική μου απόφαση. Και θέλω να το διευκρινίσω γιατί ακούω κάποιους να λένε άλλα πράγματα, ενώ γνωρίζουν ότι δεν είναι έτσι. Πήρα αυτή την απόφαση το 2008, όταν ο κ. Κοντομηνάς μού πρότεινε να συνεχίσουμε τη συνεργασία στον Alpha, γιατί είχα αισθανθεί ότι το πλαίσιο ήταν ασφυκτικό. Ηθελα να πάρω μια ανάσα. Στη δουλειά όμως έμεινα, δεν επιστρέφω στην τηλεόραση από… το σπίτι μου. Εφτιαξα το «ellispoint.gr», ήθελα να μάθω και το Διαδίκτυο και μετά ξεκίνησα ραδιοφωνικές εκπομπές στον Flash. Δεν δέχτηκα πέρσι πρόταση του ΑΝΤ1 να επιστρέψω κάνοντας πολιτική εκπομπή. Κι αυτό το ξέρουν και δεν το λένε. Η ΕΡΤ είναι δική μου επιλογή γιατί πιστεύω ότι η δημόσια τηλεόραση ειδικά αυτήν την περίοδο, με την κρίση που περνάνε τα μίντια, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, να δώσει ένα στίγμα που θα βοηθήσει και την ίδια αλλά και το χώρο των ΜΜΕ. Κι αυτό για μένα είναι μια καινούργια πρόκληση».

– Εχει ακουστεί πολλές φορές ότι ετοιμάζεστε για πολιτική καριέρα, συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Επιστρέφοντας στην ΕΡΤ, που κατηγορείται συχνά για κυβερνητικό «μπατάρισμα», δεν φοβάστε ότι θα υπάρξουν… συνειρμοί;

«Πολιτική πορεία δεν μου έχει προτείνει ποτέ κανείς. Δεν ξέρω από πού βγαίνει αυτό. Με φοβίζουν πολλά κι έχω και πολλά ερωτηματικά. Το θέμα όμως είναι ότι δεν μου αρέσει να φοβάμαι. Και γιατί στις ειδήσεις; Το καλοκαίρι η συζήτηση με την προηγούμενη διοίκηση ήταν για πολιτική εκπομπή, αλλά δεν προχώρησε. Δεν μου είχε γίνει πρόταση για ειδήσεις και δεν το είχα βάλει στα δικά μου data. Ηταν πολύ ξαφνική πρόταση από τον Λάμπη Ταγματάρχη να επιστρέψω στις ειδήσεις. Και προφανώς ήταν πολύ πειστικός… (Γέλια). Είδα έναν άνθρωπο, τον οποίο ήξερα, να έχει βούληση να κάνει κάποια πράγματα στην ΕΡΤ και με παρέσυρε να τα κάνουμε μαζί… Οσο για την παρεμβατικότητα στη δημόσια τηλεόραση, δεν είναι μόνο από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ολο το πολιτικό σκηνικό, όλα τα κόμματα θεωρούν κτήμα τους τη δημόσια τηλεόραση κι αυτό είναι το χειρότερο. Οτι οι κυβερνήσεις, έχοντας την πλειοψηφία, έχουν και τη δυνατότητα να ασκούν μεγαλύτερη παρεμβατικότητα είναι αυτονόητο».

– Τι σχεδιάζετε να παρουσιάσετε με τα δεδομένα που υπάρχουν στην ΕΡΤ;

«Τα αυτονόητα. Δημοσιογραφική προσέγγιση, ισόρροπη καταγραφή γεγονότων με τις αιχμές τους όμως, και όχι με τις στρογγυλάδες. Να βλέπουμε τι έγινε, πώς έφτασε ώς εκεί και πού πάει. Και να γίνεται τηλεοπτικά. Το να παρουσιάζεις συνέχεια κάρτες δεν είναι τηλεοπτική προσέγγιση και νομίζω ότι δεν… κομίζω γλαύκα».

– Και τα ποσοστά τηλεθέασης;

«Κοίταξε, είμαι άνθρωπος σταμπαρισμένος με τον ανταγωνισμό της ιδιωτικής τηλεόρασης και με τα νούμερα. Στη δημόσια τηλεόραση πάντως ο ανταγωνισμός θα είναι με τον εαυτό μας, με την επίτευξη των αυτονόητων και αυτό συζητάμε με τους συνάδελφους στην ΕΡΤ αυτές τις μέρες που προετοιμαζόμαστε. Από εκεί και μετά θέλω να κατακτούμε όλο και κάτι παραπάνω σε επίπεδο ζωντάνιας, ποιότητας…»

– Πώς βλέπετε το τηλεοπτικό τοπίο και ειδικά τον τομέα της ενημέρωσης;

«Δεν είμαι πεσιμίστρια, βλέπω τα πράγματα από τη θετική τους εκδοχή. Δεν πιστεύω ότι έχουμε κακή ενημέρωση. Εχουμε μεγάλη πολυφωνία. Τώρα, αν γίνεται κουραστική γιατί έχει γίνει μανιέρα είναι άλλης φύσεως θέμα. Εχουμε ενημέρωση, με τα ελαττώματά της. Δεν θέλω όμως να γίνω κήνσορας και κριτής, γιατί βλέπω ότι αυτό το σπορ ευδοκιμεί πάρα πολύ και δεν μιλάω για εσάς, που κάνετε τη δουλειά σας και την κριτική σας. Αλλά βλέπω μέσα στο χώρο μας ο ένας να κρίνει και να επικρίνει τον άλλο, μια διάθεση εσωτερικής ανθρωποφαγίας που δεν κάνει καθόλου καλό στο επάγγελμα και μάλιστα σε τόσο κρίσιμη περίοδο. Αντί να είναι περίοδος αλληλεγγύης, είναι περίοδος αλληλοσφαγής και δεν θέλω να βάλω ούτε ένα τόσο δα λιθαράκι σε αυτό».

– Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η Ελλη Στάη, με τα υψηλά συμβόλαια στην ιδιωτική τηλεόραση, αποφασίζει να γυρίσει στην ΕΡΤ με 4.000 ευρώ μικτά…

«Και αφήνοντας, να προσθέσω, μια καλοπληρωμένη δουλειά στο ραδιόφωνο, ενώ αποστασιοποιούμαι και από το ιντερνετικό μου εγχείρημα με την έννοια ότι ούτε εκεί θα γράφω. Δεν συμφωνώ έτσι όπως έχουν θέσει το θέμα του ασυμβίβαστου, αλλά από τη στιγμή που το έβαλαν θα το ακολουθήσω πλήρως. Εχοντας περιγράψει πριν την κατάσταση στα μίντια λοιπόν, θα σου πω ότι ξέρω να βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου. Η περίοδος που περιέγραψες δεν υπάρχει πλέον και, απ’ ό,τι μπορώ να δω, δεν θα υπάρξει για αρκετά μεγάλο διάστημα για όλους μας. Αντιλαμβάνομαι τη διάσταση των πραγμάτων και επιλέγω να κάνω κάτι που έχει πρόκληση ως προς το αντικείμενό του και την ουσία της δουλειάς. Μου αρέσει αυτή η αναμέτρηση και είναι αυτονότητο ότι δεν υπήρχε οικονομικό ζήτημα στο μυαλό μου. Ελπίζω ότι θα κριθούμε εντίμως από τη δουλειά μας…» *

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: