Ποινικές διώξεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε όλη σχεδόν την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ!!


Μια απίστευτη ιστορία διασπάθισης δημοσίου χρήματος ξετυλίχθηκε μέσα από τις καταθέσεις 100 και πλέον μαρτύρων που πέρασαν από το γραφείο της εισαγγελέως Παναγιώτας Φάκου που άσκησε διώξεις κατά 7 στελεχών της πρώην διοίκησης της ΕΡΤ μεταξύ των οποίων ο Χρ. Παναγόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, ο διευθυντής Τηλεόρασης Δ. Γόντικας, ο διευθυντής της ERT World, Ν. Κούρτης, η παρουσιάστρια Ειρ. Νικολοπούλου κ.ά. Επονται άλλοι 3 μεταξύ των οποίων ένας εντεταλμένος σύμβουλος, ένας διευθυντής και ένας δημοσιογράφος.

Διαβάστε το καυτό ρεπορτάζ της Σόνιας Χαϊμαντά απο την Ημερησία:

Μια απίστευτη ιστορία διασπάθισης δημοσίου χρήματος ξετυλίχθηκε μέσα από τις καταθέσεις 100 και πλέον μαρτύρων που πέρασαν από το γραφείο της εισαγγελέως Παναγιώτας Φάκου που άσκησε διώξεις κατά 7 στελεχών της πρώην διοίκησης της ΕΡΤ μεταξύ των οποίων ο Χρ. Παναγόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, ο διευθυντής Τηλεόρασης Δ. Γόντικας, ο διευθυντής της ERT World, Ν. Κούρτης, η παρουσιάστρια Ειρ. Νικολοπούλου κ.ά. Επονται άλλοι 3 μεταξύ των οποίων ένας εντεταλμένος σύμβουλος, ένας διευθυντής και ένας δημοσιογράφος.

Τα αδικήματα

Τα στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της απιστίας στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση και της άμεσης συνεργίας στην απιστία με ζημιά μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ. Κατηγορούνται επίσης για τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας, της άμεσης συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία.

Ραντεβού… τον Σεπτέμβρη

Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε ήδη σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα ξεκινήσει την έρευνα τον Σεπτέμβριο η οποία θα καταλήξει στην απαγγελία κατηγοριών για καθένα από τα επτά στελέχη του Ραδιομεγάρου, τα οποία και θα κληθούν να απολογηθούν.

Μισθοί και… Αργόμισθοι

Η διαρροή των μισθολογίων των golden boys προκαλεί ίλιγγο στον φορολογούμενο, πόσω μάλλον όταν μαθαίνει ότι οι ετήσιες αποδοχές 140 στελεχών και μεγαλοδημοσιογράφων στην ΕΡΤ του στοίχιζαν περί τα 26 εκατ. ευρώ όταν άλλοι 5.000 κόστιζαν 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στην κορυφή του παγόβουνου οι αμοιβές του πρ. προέδρου Χρ.Παναγόπουλου, (348.737 ευρώ), του γενικού διευθυντή οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών Γ.Υφαντή (280.440 ευρώ) και των συμβούλων Π. Λουκάκου (257.033 ευρώ) και Κ. Κέκη (257.252 ευρώ).

Η φούσκα της Ψηφιακής

Από τα 23 άτομα που προαναγγέλθηκαν έφθασε να δεκαπλασιαστεί το δυναμικό της προκειμένου να καταστεί το ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ αποθήκη ρουσφετιών για την πλειοψηφία των 230 εργαζομένων.

Παράνομες προσλήψεις

Ενα πόρισμα-«φωτιά» των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης αφορά «παράτυπες» και «παράνομες» προσλήψεις συμβασιούχων σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004: Συμβασιούχων με 4 ή 9 μήνες προϋπηρεσία οι οποίοι? κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ή υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία, ή συμμετείχαν σε ριάλιτι ιδιωτικών καναλιών, ή κατέθεσαν δικαιολογητικά για μεγάλα διαστήματα ασθένειας με τον απαραίτητο χρόνο, αλλά με βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών…

Συνεχείς επιτροπές

Οι Επιτροπές (Παρακολούθησης Στρατηγικού & Επιχειρησιακού Σχεδίου, Οικονομοτεχνική, Οικονομική, Κοστολογίου), συγκροτούντο με απόφαση του Δ.Σ., και συνεδρίαζαν ακόμα και 6 φορές τον μήνα, εκτός ωραρίου προκειμένου να δικαιολογούν τις επιπλέον αμοιβές -ενώ το κόστος ανά συνεδρίαση μπορεί να έφθανε τα 1.500 ευρώ, που σημαίνει έως και 9.000 ευρώ τον μήνα. Ενα τρανταχτό παράδειγμα, η Οικονομοτεχνική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Μ. Δασκαλάκη, γενικό διευθυντή της Ν.Δ. είχε ως αποστολή την έγκριση προμηθειών. Συνεδρίαζε έως και 6 φορές/μήνα, για να εξετάσει μόνο ένα θέμα κάθε φορά (π.χ. για την αγορά ενός πόντιουμ!). Τα μέλη της αμείβονταν έως και με 1.200 ευρώ/μήνα ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο!

Κακοδιαχείριση

Το κόστος προγράμματος υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ ενώ τα έξοδα μισθοδοσίας αφορούσαν στο 54,21% των δαπανών. Η τακτική μισθοδοσία, αγγίζει τα 154 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 41,85% των εξόδων. Σε αυτήν δεν περιλαμβάνεται το κόστος των συμβασιούχων, το οποίο ανερχόταν στα 31,6 εκατ. Η ενημέρωση απορροφά 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. οδεύουν σε συμβάσεις έργου.

Αποκλειστικές συμβάσεις

Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης τα τελευταία 3 χρόνια είχε εγκρίνει 72 αποκλειστικές συμβάσεις ενώ πολύ λίγοι από αυτούς εργάζονταν μόνον στην ΕΡΤ. Ηταν ένα τρικ για να δίνονται παχυλοί μισθοί.

Μικτές παραγωγές και ERT World

Εως το 2004 το μπάτζετ ανερχόταν σε 300.000 ευρώ/χρόνο, ενώ οι πρωτογενείς εκπομπές ήταν εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ. Από το 2005-2009 το μπάτζετ ξεπέρασε το αστρονομικό ποσόν των 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Εκτός από τις αμοιβές συμβούλων που προσελήφθησαν μετά το 2005 εκείνο που εκτόξευσε τα έξοδά της στα ύψη ήταν οι μεικτές παραγωγές και τα στελέχη που προστέθηκαν στην ομάδα (Ν. Κούρτης, διευθυντής, Κων. Χουλιάρα-Οικονόμου, αναπλ. Διευθύντρια), οι οποίοι λάμβαναν με αποκλειστικές συμβάσεις 6.300 ευρώ και 6.100 ευρώ και οι σύμβουλοι Δ.Παπαναγιώτου, (7.180 ευρώ), Μ.Αντώναρος (αδελφός του π. κυβερνητικού εκπροσώπου) με 6.000 ευρώ και η Ε. Κανελλοπούλου, προϊσταμένη.

Συμβάσεις και αυθαιρεσίες

Η ΕΡΤ πλήρωνε 7,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τον Ολυμπιακό και 2,5 εκατ. ευρώ για την Ξάνθη. Οι δύο συμφωνίες την Disney ανήλθαν, περίπου στα 60 εκατ. ευρώ.

Χαριστικές χορηγίες

Με σύμβασης χορηγίας με την Aegean η ΕΡΤ μέσω της «Αθλητικής Κυριακής» παραχωρούσε χρόνο αξίας 2-3 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα ένα μηχάνημα ψηφιακής επεξεργασίας ποδοσφαιρικών δεδομένων αξίας 120.000 ευρώ.

Διαρροή Αρχείου

Προκλητική θεωρείται η πενταετής σύμβαση ΕΡΤ και ΣΚΑΪ, με εισήγηση των Χρ. Παναγόπουλου και Κ.Κέκη για την πώληση σε προνομιακή τιμή (98.000 ευρώ με έκπτωση 15%) 115’ μέρους του ψηφιακού αρχείου από παλιούς αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Το υλικό χρησιμοποίησε ο ΣΚΑΪ για τις ανάγκες των εκπομπών «Για πάντα πρωταθλητές» και «Χρυσή ενδεκάδα».

Διασπάθιση χρήματος και κακοδιαχείριση

Προκλητικές αμοιβές

ΤΑ ΠΑΧΥΛΑ μισθολόγια των Golden boys συνολικά κόστιζαν 26 εκατ. ευρώ το έτος για 140 στελέχη. Στην κορυφή του παγόβουνου οι ετήσιες αποδοχές του πρώην προέδρου Χρ. Παναγόπουλου (348.737 ευρώ).

Συγγενείς και φίλοι

ΣΤΗΝ ΕΡΤ wοrld οι αμοιβές για τα κορυφαία στελέχη ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Μεταξύ αυτών που συνεργάστηκαν ως σύμβουλοι και ο αδελφός του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Μ. Αντώναρος με αμοιβή 6.000 ευρώ/μήνα.

Τσουχτερά μάτς

ΑΚΡΙΒΑ κόστιζαν στη δημόσια τηλεόραση οι μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων. Χαρακτηριστικά μόνο για τον Ολυμπιακό η ΕΡΤ πλήρωνε 7,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο και για την Ξάνθη 2,5 εκατ. ευρώ, ποσά εξωφρενικά.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15460&subid=2&pubid=39447147

2 σκέψεις σχετικά με το “Ποινικές διώξεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε όλη σχεδόν την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ!!

Add yours

 1. Δεν το γνωρίζω αυτό Ιconology,διάβασα όμως το σχετικό δημοσίευμα της εφημεριδας ¨Αποκαλύψεις ¨και τα blogs!
  Bέβαια όλα αυτά με πράσινους και γαλαζιους παρουσιαστές, προνομιακές σχέσεις και κόστη εκπομπών στην ΕΡΤ, δεν μπορούμε συνέχεια να τα βάζουμε στην ίδια ζυγαρία!
  Έχουμε καταντήσει σε αυτήν την χώρα ότι και να κανουμε , ότι κι αν σχολιάζουμε να το συμψηφίζουμε!
  Δεν νομίζω πως είναι σωστός ο συμψηφισμός με τα σκάνδαλα της διοίκησης Παναγόπουλου!
  Δεν υπέγραψε ο Κούλογλου τις ασύμφορες συμφωνίες για την ΕΡΤ για να εξυπηρετήσει τα νέα του αφεντικά στο Σκαι!
  Δεν άρπαξε πρωτοκλασάτούς παρουσιαστές εν μέσω χειμερινής σεζόν απο την κρατική, για να ανεβάσει την τηλεθέαση ιδιωτικόύ καναλιού ο Κούλογλου!
  Ούτε και έκανε αυτά τα αίσχη που καταλόγίζουν οι εισαγγελέις στην παλιά διοίκηση της ΕΡΤ!
  ΌΤΙ κάνει η τωρινή διοίκηση της ΕΡΤ θα κριθεί στο μέλλον!

 2. Φαντάζομαι να περιλαμβάνονται και οι ετήσιες απολαβές του Στέλιου Κούλογλου που -όπως ο ίδιος έχει εξάλλου ομολογήσει-λάβαινε το ιλιγγιώδες ποσό των 348.000ευρώ γιά την 15θήμερη εκπομπή που έκανε στη περίοδο Ρουσσόπουλου -Παναγόπουλου και που φημολογείται ότι οι φιλικές σχέσεις με τον Ρουσσόπουλο διερράγησαν όταν ζήτησε αύξηση.
  Λέγεται μάλιστα -και αυτό είναι κάτι πολύ εύκολα αποδείξιμο-ότι στη συντριπτική τους περίπτωση οι φερόμενες σαν εκπομπές του με πρωτογενές υλικό στη πραγματικότητα ήταν προϊόν λογοκλοπής, που σημαίνει ότι ο δικός μας δεν έκανε παρά…την εκφώνηση, άντε και την αποφώνηση!. Στο τρωκτικό διάβασα διάφορα νόστιμα και παράνομα του Κουλογλου και σκέφτομαι τί καλά! τώρα που είναι και πάλι στην ΕΡΤ είναι μιά παολύ ωραία αφορμή γιά αυτοκάθαρση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: