To μέλλον των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών την εποχή της οικονομικής κρίσης!


H μητρική εταιρεία του CNN, Time Warner, επιβεβαίωσε πριν λίγες μέρες ότι βρίσκεται σε επαφές με το CBS News για μια πιθανή συνεργασία μεταξύ των ειδησεογραφικών τμημάτων τους. Σε μια τηλεδιάσκεψη που έιχε ο Chief Executive της Time Warner ,Jeff Bewkes, με διάφορους αναλυτές, είπε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζήτηση με διάφορα ειδησεογραφικά δίκτυα για το αν καταλήξουν σε μια πιθανή συμφωνία. Εκτός από το CNN η Time Warner είναι και η μητρική εταιρία του CNN Money.com και του Fortune.  Η στροφή προς μια πιθανή συνεργασία του καλωδιακού CNN με το CBS δείχνει και την πρόθεση των διοικούντων να ενοποιήσουν ορισμένα τμήματά τους  ώστε να εξοινοκονομήσουν χρήματα απο τους προυπολογισμούς τους!    Στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές,η κοινοπραξία (syndication) είναι η πώληση του δικαιώματος εκπομπής σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε πολλούς μεμονωμένους σταθμούς, χωρίς να περάσει από ένα μοναδικό  δίκτυο μετάδοσης.

Είναι μια συνηθισμένη πρακτική σε χώρες όπου η τηλεόραση έχει προγραμματιστεί από τα δίκτυα με τις τοπικές ανεξάρτητες θυγατρικές , και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Στον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, οι περισσότερες χώρες έχουν κεντρικά δίκτυα χωρίς τοπικες θυγατρικές και η κοινοπραξία δεν έιναι συνηθισμένη, αν και θα μπορούσε να έχει οικονομικά οφέλη!

Τις ημέρες που συνενοούνταν οι αμερικανοί, έγιναν και κάποιες ανάλογες σχετικές προτάσεις στην Ελλαδα για ενοποιήση και συνεργασία τηλεοπτικών καναλιών ώστε να περικoπεί το κόστος λειτουργείας των σταθμών!       Οι εφημερίδες γράφουν συνεχώς για την προσπάθεια των διευθυντικών στελεχών των σταθμών να μειώσουν το κόστος λειτουργίας ,να κάνουν περικοπές στο προσωπικό τους και να αγοράσουν φθηνότερες παραγωγές για το τηλέοπτικό τους πρόγραμμα.    Στην αγορά των ελληνικών σίριαλ η φτώχεια έχει χτυπήσει για τα καλά με τον αριθμό των παραγωγών σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια να έχει μειωθεί κατα 30 % και τις πληρωμές να καταβάλονται μετά απο 12 μήνες.

Η ΕΡΤ απο τον Ιούλιο σκοπέυει να περιορίσει στο ελάχιστο τις συμβάσεις έργου του προσωπικού της!  Ο Σκάι βιάστηκε να ανακοινώσει περικοπές δώρου στους υπαλλήλους του, πριν ακόμη αποφασίσει το ΔΝΤ και η κυβέρνηση αν θα κοπέι ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.  Ο Γενικός Διευθυντής του Star Channel ανακοινώνει one man crew τηλεοπτικά συνεργεία και ζητά να  αποδεχτεί μειώσεις μισθών το προσωπικό για να μην αναγκαστεί να κάνει απολύσεις.  Ο Διευθυντής Ειδήσεων του STAR μίλησε για συνεργασία μεταξύ των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών σε ορισμένους τομείς όπως ας πούμε στον δραστικό περιορισμό των τεχνικών που εγκαθιστούν και συντηρούν τους πομπούς στα βουνά και βάρδιες απο τους σταθμούς εκ περιτροπής στο πάρκο των κεραιών.

Πρότεινε έπισης σε θέματα κοινής λήψης την εκ περιτροπής κάλυψη απο τα τηλεοπτικά κανάλια και το μοίρασμα των ρεπορτάζ σε όλα τα υπόλοιπα.   Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΙΤΗΣΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού  πρότεινε τη συνεργασία μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και στη δημιουργία εξειδικευμένων θεματικών σταθμών, στην  ενημέρωση, τα αθλητικά και τις ταινίες.

Ο alter λέγεται ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ο alpha αναγκάστηκε να κάνει δυο φορές πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Ο ant1  διέλυσε τις ειδήσεις του ενώ τώρα κάνει προσπάθειες για να ανακάμψει στο προγραμμά του.

Το mega κατόρθωσε να διασωθεί χάρη στην πώλήση του μεριδίου του απο την Τηλέτυπο Κύπρου στην FORTHNET και παρα τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η αγορά εξακολουθεί να έιναι πρώτο στις προτιμήσεις των διαφημιστών.

Όμως αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία της Media Services για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2010 και τα συγκρίνει με εκείνα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, βλέπει μια πτώση που αγγίζει το 50%!  Το αγγελιόσημο και ο νέος φόρος διαφήμισης 20%  θα συρικνώσει τα έσοδα των σταθμών και θα  επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο εργασιακό κλιμα και την ανασφάλεια που επικρατέι στα κανάλια.    Τα τεράστια έξοδα και οι σπατάλες που έκαναν τόσα χρόνια τα ιδιωτικά και  κρατικά κανάλια, όχι τόσο σε υποδομές και εξοπλισμό  των δικτύων τους, αλλά περισσότερο σε  άχρηστες προσλήψεις και υπέρογκα συμβόλαια διόγκωσε το οικονομικό τους προβλημα.   Kι αυτό έγινε όταν  την τελευταία  πενταετία η κρατική διαφήμιση διπλασιάστηκε.

Από τα 42 εκατ. ευρώ το 2003 έφτασε τα 85 το 2008 με τους εκδότες και τους μηντιάρχες να κάνουν πολλές εκπτώσεις στην κριτική τους  για το κυβερνών κόμμα  και τόν τότε πρωθυπουργό.

Η κατανομή της διαφήμιστικής πίτας απο τον υπερυπουργό επικρατέιας  ήταν σκάνδαλο τεράστίου μεγέθους με εφημερίδες χαμηλής κυκλοφορίας να εισπράτουν ποσά που ανέρχονταν σε εκατομμύρια ευρώ. Το τέλος των σταθμών προς το δημόσιο μειώθηκε από 2% του τζίρου τους σε 0,5%.  Οι προσλήψεις δημοσιογράφων σε κρατικούς φορείς την ίδια περίοδο αποκρύφτηκαν, αλλά όλα δείχνουν ότι αυξήθηκαν.   Μόνο στο αγροτικό κανάλι  είχαν προσληφθεί πάνω απο 56 δημοσιογράφοι ενώ τίγκαραν το ΑΠΕ, τα γραφεια τύπου των υπουργείων , της βουλής και των ΔΕΚΟ, στις συμβάσεις έργου.

Η εξυγίανση  για την τηλεόραση στην Ελλάδα θα έρθει πρωτίστως όταν και εαν αποσαφηνισθεί το καθεστώς μόνιμης αδειοδότησης των σταθμών.  Με την εισαγωγή στην ψηφιακή εποχή θα μεγαλώσουν και οι ανάγκες των καναλιών για περισσότερο εξειδικευμένο στις νέες τεχνολογίες προσωπικό.

Ενα μεγάλος μέρος της κακής απόδοσης των ελληνικων τηλεοράσεων όφείλεται στην έλλειψη γνώσεων,στις πολλές ρουσφετολογικές προσλήψεις και στην κακοδιοίκηση απο μια μικρή μηντιακή συντεχνία που είχε  απλωθέι σαν ιστός αράχνης σχεδόν σε  όλα τα ελληνικά  τηλεοπτικά κανάλια και τα κατέλαβε για τουλάχιστον μια δεακετία!

Διευθυντές , μεγαλοπαρουσιαστές,γνωστοί δημοσιογράφοι και μια ομάδα παραγωγών – managers, ομογενοποίησαν σχεδόν όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς,κατέστρεψαν το τηλεοπτικό τους πρόγραμμα,φοβήθηκαν να αναλάβουν ρίσκο για την διαφοροποίησή στο προφίλ τους, και φρόντισαν να  προσλάβουν για συνεργάτες άτομα φτωχά σε γνώσεις  και αντιπαραγωγικά για την τηλεόραση ,που  όμως δεν θα απειλούσαν την επαγγελματική τους υπόσταση !

Η αναδιοργάνωση και η οικονομική εξυγίανση των σταθμών σε αυτήν την δύσκολη εποχή έιναι ένα στοίχημα που μπορεί και πρέπει να κερδηθεί, χωρίς όμως να χρειαστεί να  γίνουν απαραίτητα  σφαγές στο προσωπικό.  Το άνοιγμα ολόκληρου του βιντεο- περιεχομένου των τηλεοπτικών σταθμών στο ίντερνετ με την αύξηση της online επισκεψιμότητας, θα προσφέρει παραπάνω έσοδα απο διαφίμηση.  Oι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει απαραιτήτως να προσαρμοστούν στην εποχή του ίντερνετ και να ψαξουν έσοδα απο την προβολή τους στο διαδύκτιο.

Oι έξυπνες αγορές ποιοτικών προγραμμάτων θα προσφέρουν περισσότερη τηλεθέαση και οι εσωτερικές παραγωγές θα τους γλυτώσουν απο τα υφηλά κοστολόγια που πλήρωναν σε  εταιρείες τρίτων.  Για ένα χρονικό διάστημα και μέχρι να ανακάμψει η αγορά τα  σίριαλς και οι ακριβές ιστορικές παραγωγές με τα πολλά εξωτερικά γυρίσματα, θα μειωθούν αισθητά.

Η αντικατάσταση τους απο κωμωδίες και φτηνές  επιλογές ελληνικών και ξένων προγραμμάτων για όλην την οικογένεια, θα βοηθήσει τα κανάλια να ανακάμψουν.  Η προβολή σε επανάληψη παλαιότερων σειρών που άφησαν εποχή, θα γεμίσει κάποιες ώρες τηλεοπτικού προγράμματος.

Η επίτευξη συμφωνιών για την κάλυψη αθλητικών με χαμηλό προυπολογισμό, είναι επίσης μια λύση για τηλεθέαση σε ώρες που δεν έιναι prime time.Oι ενημερωτικές εκπομπές με θεματολογία που να μην έιναι μόνο πολιτική,ειναι ακόμη μια καλη λύση για τους σταθμούς. Οι θεματικές ενότητες με οικονομική ενημέρωση,real estate,εργασία,τεχνολογία,εκπαίδευση, θα προσελκύσει περισσότερους τηλεθεατές.

Το Magazine ΤV θα πρέπει να βρεί οπωσδήποτε ανταπόκριση απο τα ελληνικά κανάλια.

Έξυπνες λύσεις χρειάζονται τα στελέχη προγραμματισμού  να σκεφτούν, χωρίς να χρειαστεί να πιάσουν κατευθέιαν το μαχαίρι των δραστικών περικοπών προσωπικού!


http://money.cnn.com/2010/05/05/news/companies/cnn_cbs/index.htm

http://www.webtvwire.com/online-video-to-overtake-broadcast-tv-by-2020-google-tv-canvas-will-blur-the-lines/

http://www.nytimes.com/2009/11/21/business/media/21network.html?pagewanted=2&_r=1

http://www.nytimes.com/2010/03/01/business/media/01network.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: