Ερευνα για την διαφθορά στην Ελλάδα απο το Ινστιτούτο Βrookings! Η διαφθορά μας στοιχίζει κάθε χρόνο πάνω απο 20 δις €!


Η Wall Street Journal με χθεσινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι η εκτεταμένη διαφθορά και η ευνοιοκρατία είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από την θλιβερή κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Μια μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες απο το Ινστιτούτο Brookings διαπιστώνει ότι η διαφθορά και η δωροδοκία στοιχίζει κάθε χρόνο στην Ελλάδα τουλάχιστον το 8% του ΑΕΠ, ή αλλιώς πάνω από 20 δισ € .

Η μελέτη του Ινστιτούτου Brookings, η οποία και εξετάζει τη σχέση μεταξύ διαφθοράς και δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε 40 ανεπτυγμένες  ή υπό ανάπτυξη χώρες ,τονίζει πως η διαφθορά έχει πλήξει σχεδόν όλες τις ευρωπαικές χώρες του Νότου με πρωτες την Ελλάδα και την Ιταλία,και σε μικρότερο βαθμό την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο ανώτερος συνεργάτης και αναλύτής του Brookings ,Daniel Kaufmann, τονίζει  ότι άν η Ελλάδα είχε ασκήσει εντονότερο έλεγχο κατα της διαφθοράς-όχι στο επίπεδο ελέγχου που ασκέι η Σουηδία, αλλά τουλάχιστον στον βαθμό ελέγχου που το κάνει η Ισπανία -θα κατάφερνε να μειώσει το ελλειμά της στο 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια.

O Daniel Kaufman στο πόντιουμ

Στην κατάταξη για τις πιο διεφθαρμένες χώρες από την Παγκόσμια Τράπεζα η Ελλάδα έρχεται τελευταία στην ζώνη του ευρώ , και μοιράζεται την 27η θέση μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στην Ε.Ε των 27!

Σύμφωνα με την έρευνα της επιτροπής διαφάνειας το 13,5% των ελληνικών νοικοκυριών κατά μέσο όρο πέρυσι χρειάστηκε να δωροδοκήσει, με φακελλάκια για διάφορες υπηρεσίες!

Το μέσο καταβληθέν ποσό για φακελλάκι που χρειάστηκε να δώσουν τα νοικοκυριά ήταν  1.355€.

Οι μίζες που κατάβαλουν οι πολίτες για την μέιωση της φορολογίας, για άδειες οδήγησης και για την υγεία, είναι στην Ελλάδα καθημερινό φαινόμενο.

Τo Brookings  αναφέρεται  και  στις πολλές καταγγελίες που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια για  ανώτερα πολιτικά  και κυβερνητικά στελέχη που με αποφάσεις τους υπέγραψαν σκανδαλώδεις αναθέσεις συμβάσεων, ευνόησαν την πώληση υπερτιμημένων ομολόγων σε δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία  και γενικώς υπονόμευσαν την πορέια των δημόσιων οικονομικών της χώρας με τις λανθασμένες πολιτικές τους!

Τέλος το Βrookings επισημαίνει πως ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει λάβει διάφορα μέτρα για να ξεριζώσει απο  την ελληνική κοινωνία την διαφθορά.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: