»Ο ακαταλληλότερος»απο τον ΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ


Eνα άρθρο  που μου άρεσε αυτήν την εβδομάδα ήταν του Νίκου Γεωργιάδη στην ΑTHENS VOICE με τον τίτλο ο »Ο ακαταλληλότερος».Διαβάστε και για να το δείτε ολόκληρο, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

»Ο ακαταλληλότερος’ logo

Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που o πρωθυπουργός της χώρας δεν διαθέτει κανένα περιθώριο ώστε να διατηρήσει κάποια πρωτοβουλία κινήσεων. Προσπάθησε να διασφαλίσει την υστεροφημία του οικογενειακού του ονόματος ασχολούμενος αποκλειστικά με την επικοινωνιακή επιβίωση ενός πολιτικά και ορθολογικά ανύπαρκτου δημοσκοπικού μέτρου, αυτού της «καταλληλότητας για πρωθυπουργός».

Ακόμη και σε αυτή τη μέτρηση έρχεται πλέον δεύτερος. Απέφυγε επιμελώς να «επιμολύνει» το όνομά του, απουσιάζοντας από τα πολιτικά δρώμενα. Περιορίστηκε στην εξιχνίαση των μελλούμενων διά της μελέτης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπικών ερευνών. Σκέφτηκε πως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι σε θέση να επιβάλει τους νόμους της λεωφόρου Madison απογυμνώνοντας την πολιτική και ενδύοντάς την με τηλεοπτικό μανδύα. Απέτυχε και εκεί. Άλλωστε απέτυχαν και στη λεωφόρο Madison. Η πολιτική επικοινωνία είναι άλλο ένα όπλο ανάμεσα σε άλλα.

Ύμνος στην παρακμή
Στο λυκόφως της υπερπενταετούς πρωθυπουργίας του ο Κώστας Καραμανλής έχει όλους του λόγους να αισθάνεται καταπτοημένος. Έπαιξε το χαρτί της πολιτικής κυριαρχίας που κατέληξε στο βούρκο του Βατοπεδίου. Προσπάθησε να επιβάλει επικοινωνιακά το σύνθημα κατά της διαφθοράς και πνίγηκε στην καταβόθρα του σκανδάλου Παυλίδη, του 151ου βουλευτή του. Επιχείρησε να στρέψει το σκάνδαλο Siemens κατά του πολιτικού αντιπάλου του για να εισπράξει την οδύνη που προκαλεί η εκδίκηση ενός εκ των «φίλων» της παράταξής του, ενός ανεκδιήγητου Χριστοφοράκου, ο οποίος τον εκβίασε μέχρι τέλους. Τελικά το σκάνδαλο αυτό κατέληξε (και αυτό) να αποτελεί ένα εκ των σκανδάλων της περιόδου Καραμανλή. Απαξίωσε με τις υποκλοπές την ίδια την πρωθυπουργική θέση του, αφού οι μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών και ημεδαπών κυπατζήδων τον είχαν σε καθημερινή παρακολούθηση. Δεν κατάφερε ούτε καν να διατηρήσει ως συμμάχους τούς εκπροσώπους των μεγάλων οικονομικών οικογενειών, που ορκίζονταν στο όνομα του «καραμανλισμού». Διέθετε την υποστήριξη τουλάχιστον δύο συγκροτημάτων Τύπου και ενός ακόμη, αλλά κατά το ήμισυ, και απώλεσε την ολοκληρωτική στήριξή τους. Διέθετε τα πάντα και τα απώλεσε βαθμηδόν, όχι λόγω αντικειμενικών συνθηκών αλλά λόγω αδυναμίας πολιτικής σύνθεσης.
Ήταν το μοναδικό και αδιαμφισβήτητο ατού του κόμματός του. Ακόμη και οι έσχατοι σε πολιτική ισχύ βουλευτές εμφανίζονται σίγουροι πλέον πως αδυνατεί να σχεδιάσει και στη συνέχεια να εκτελέσει τους σχεδιασμούς του. Βασίστηκε σε ένα στενό επιτελείο συμβούλων, προεξάρχοντος ενός Ρουσόπουλου. Αγγέλου, Αδριανός, Λούλης και οι άλλοι αποτέλεσαν το σκληρό πυρήνα της εκτέλεσης ενός πλάνου δημιουργίας μιας ψευδούς εικόνας. Ακόμη και η virtual reality ακουμπά πάνω σε υπαρκτές καταστάσεις. Στην περίπτωση του επιτελείου του Μαξίμου, το σχέδιο περιορίστηκε στη δημιουργία ενός απατηλού ειδώλου. Χρησιμοποιήθηκαν δημοσιογράφοι και εταιρείες συμβούλων. Χρειάστηκαν και σπαταλήθηκαν χρήματα για τις συνεχείς επεμβάσεις με τη μέθοδο του πολιτικού μπότοξ. Όλα τα σύγχρονα μέσα αποπροσανατολισμού απέτυχαν γιατί απλά κατέληξαν στην αδρανοποίηση του πολιτικού μυικού συστήματος. Ο Κώστας Καραμανλής άρχισε να πνίγεται στο βρόγχο την κατασκευή του οποίου ο ίδιος ενέκρινε. Η πολιτική εκδικείται όταν δεν ασκείται και στο όνομά της κυβερνά μόνο το θέαμα. Αποσυντονίζεται, καταρρέει και τέλος επιχειρεί με σπασμούς να επιβιώσει.

http://www.athensvoice.gr/politics/av,18472,%CE%9F_%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: