Έλλη Στάη. Όταν μια στάρ δεν φέρνει την άνοιξη.


Προσπαθω να κατανοησω ποσο πολυ μπορει να εχει ευθυνη ενας προβεβλημενος και καταξιωμενος παρουσιαστης για την κατατρακυλα ενος δελτιου ειδησεων.

Η αλήθεια είναι πως η εγκυρότητα ενος κεντρικού δελτίου ειδήσεων, εξαρτάται και κατά πολύ μεγάλο ποσοστό απο τον παρουσιαστή του.

Το ίδιο και η άνοδος της τηλεθέασής του.

Αν το δούμε σε παράδειγμα μπορούμε άνετα να επισημάνουμε τις μετακινήσεις του Ν.Χατζηνικολαου στον Alter και τον Αlpha.

Oι μετακινήσεις του βοήθησαν τα κεντρικά τους δελτία να ανακάμψουν με αρκετές ποσοστιαίες μονάδες πάνω απο τα χαμηλά ποσοστά που κέρδιζαν σε προηγουμενες χρονικές στιγμές, όταν δεν τα παρουσίαζε ο ιδιος.

Ούτε βεβαίως όμως και το ειδικο βαρος ενος Χατζηνικολάου αρκεί, για να φέρει μια πρωτιά μεγάλης διάρκειας και σε βάθος χρόνου, σε ένα δελτίο ειδήσεων.

Το κύρος που προσδίδει ενας παρουσιαστής σε ενα δελτίο ειδήσεων, η προσωπικότητα του,  η λάμψη του, καθώς και ο τρόπος που παρουσιάζει δημοσιογραφικά τα κεντρικά δελτία είναι απαραίτητα συστατικά στοιχειά για να απογειώσουν το προϊόν αυτό σε ένα κανάλι.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων δεν είναι όμως υπόθεση μόνο του παρουσιαστή αλλά ολοκλήρου του τηλεοπτικού δικτύου.

Εξαρτάται από τις ενημερωτικές εκπομπές του. (Οταν υπαρχουν)

Ίσως να εξαρτάται όπως λένε και απο το πρόγραμμα »lead in» του.

Εξαρτάται πάντως σίγουρα  απο όλα τα υπόλοιπα μεγάλης διάρκειας δελτία του.

(Όταν υπάρχουν με μόνιμο παρουσιαστή και σε σταθερή ώρα)

Εξαρτάται επίσης απο τον τρόπο κάλυψης των σημαντικότερων γεγονότων, όπου μπορεί ανά την υφήλιο η τον τόπο εκπομπής να διαδραματίζονται αυτά.

Εξαρτάται άμεσα η έμμεσα απο όλους του συντελεστές του.

Η σπιρτάδα του κοντρόλ, η επικοινωνιακή δεινότητα των σχολιαστών-συμπαρουσιαστων, η επιλογή των προσκεκλημένων, η εικόνα των βίντεο, η ιεράρχηση των θεμάτων, οι συντελεστές (ρεπόρτερ-λινκ-καμεραμεν) και η αντίδραση τους στα επιτόπια ρεπορτάζ, ακόμη και ο γρήγορος- επιτυχής συντονισμός στα ντεσκ των ειδήσεων, θεωρούνται επίσης καθοριστικά στοιχειά για την επιτυχία ενός δελτίου.

Το να προσλάβεις μια πολυπροβεβλημένη, καταξιωμένη παρουσιάστρια (Ελλη Σταη), βάζοντας την να κάνει κεντρικό δελτίο σε ένα δίκτυο που του λείπουν πολλά απο τα προαναφερόμενα στοιχεία, είναι σαν να προσλαμβάνεις έναν εμπειρότατο διευθυντή σε μια πολύ χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδα και να περιμένεις απο χίλια φύλλα να πουλάς 30.000 την ημέρα.

Κάτι τέτοιο βεβαίως χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές, σαφώς και είναι αδύνατο.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Αμερική ειναι η θεαματική πτώση του κεντρικου δελτίου του CBS, με παρουσιάστριας την Καθυ Κουρικ.

Η επιλογή της πολλά υποσχόμενης παρουσιάστριας να αναλάβει την θέση του Νταν Ραδερ και παρά την τεράστια διαφημιστική καμπάνιά του δικτύου στο πρόσωπο της, φαίνεται τελικά πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, και το αλλοτε πρώτο παναμερικανικά δελτίο του CBS, βυθίζεται όλο και χαμηλότερα.

Another blow to CBS Νews Records Worst Ratings Ever http://nytimes.com/2008/04/23/arts/television/23cbs.html

Η φαινομενική αποτυχία της Κούρικ που εξαρτάται όμως και απο την αδυναμία υποστήριξης της απο τον μηχανισμέ ειδήσεων του δικτύου CBS, παρουσιάζει αρκετες ομοιότητες με αυτές της Έλλης Σταη  στο κεντρικό δελτίο του Αlpha.

Έτσι και στο καναλι της Καντζας, η αδυναμία επίτευξης των στόχων του κεντρικού τους δελτίου,  δεν έχει να κανει τοσο με την καθεαυτή παρουσίαση του δελτίου απο μιά ομολογουμένως δυνατή παρουσιάστριας , οσο με τους κακούς χειρισμούς και επιλογές του τομέα των ειδήσεων ολα τα προηγούμενα χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό.

Στον αντίποδα θα αναφερθώ στην επιτυχία του μοντέλου ειδήσεων του ΜEGA -το όποιο και επικρατεί στις τηλεθεασεις τα τελευταία χρόνια-παίζοντας χωρίς αντίπαλο τις περισσότερες φορές.

Έτσι ίσως και να κατανοήσουμε γιατί δεν αρκούν μόνο οι σταρς παρουσιαστές για την επιτυχημένη πορεία ενός κεντρικού δελτίου.
Το mega λοιπόν διαθέτει έναν πολύ οργανωμένο αλλά και ευέλικτο μηχανισμό ειδήσεων.

Ποικιλία ενημερωτικών εκπομπών, που τροφοδοτούν με ειδήσεις και σχόλια το δελτίο του.

Μια έμπειρη παρουσιάστρια (Τρεμη), που συμπαρουσιαζει με δυο ακόμη, κορυφαίους αναλυτές- σχολιαστές.( Πρετεντερης-Τσιμας)

Οι υπόλοιποι παρουσιαστές και αντικαταστατές στα υπόλοιπα δελτία ειναι σταθεροί συντελεστές, χωρίς να έχουν αλλάξει καθόλου τα τελευταία χρόνια.

(Λιαρος-Στραβελακης-Δουκακαρου)

Οι ρεπόρτερ πολιτικών- κοινωνικών -αστυνομικών θυμάτων είναι εμπειρότατοι, και με μακροχρόνια θητεία στο ρεπορτάζ.

(Σομπολος-Σπυρακη και αλλοι)

Οι ανταποκριτές πολεμικών και άλλων διεθνών θεμάτων διαθέτουν εγκυρότητα και επικοινωνιακό χάρισμα, στις ζωντανές μεταδόσεις τους. (Ιγνατιου-Αγγελης-Καρχιλακη-Δανεζης και άλλοι)

Τα ελευθέρα ρεπορτάζ καλύπτονται επαρκώς.

Αν εξαιρέσει κάνεις κάποιες ανεξήγητες εμμονές σε ορισμένα θέματα των στελεχών των ειδήσεων του mega (κάποιες πρακτικές τους ας πούμε στην υπόθεση Ζαχοπουλου και τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, καυτηρίασα με post χιουμοριστικά απο αυτά το blog και εγώ) το κανάλι διαθέτει μέχρι στιγμής τον ισχυρότερο ειδησεογραφικό μηχανισμό.

Ο κόσμος εχει μάθει να το βλέπει και σε μεγάλα γεγονότα και άλλες καυτες ειδήσεις, να το εμπιστεύεται.

Ολα τα παραπάνω ειναι απαραίτητα συστατικά στοιχειά, για την επιτυχία ενός δελτίου ειδήσεων.

Η έλλειψη και η ανυπαρξία εκπομπών έλλειψε επικοινωνιακών συντελεστών κακή ενημέρωση, οι συχνές αλλαγές τηλεπαρουσιαστών, όλα αυτά δεν ευνοούν την άνοδο ενος δελτίου ειδήσεων.

Η παρουσίαση ειδήσεων, ο σχολιασμός, η ανάλυση, τα λαιβ σε σημαντικά γεγονότα απο ανθρώπους χωρίς ειδικό δημοσιογραφικό βάρος σίγουρα  πάλι, δεν ενισχύουν ένα κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Σημαντικα γεγονότα του 2007 οπως οι πυρκαγιές, οι εκλογές υπόθεση Ζαχοπουλου, δεν είχαν την απαραίτητοι κάλυψη απο το κανάλι της Καντζας.

Οι διευθυντές ειδήσεων δεν είχαν μόνιμη παρουσία και οι παρουσιάστριες του κεντρικού δελτίου άλλαζαν ανα τριμηνία.

Οι ενημερωτικές εκπομπές ήταν ανύπαρκτες, όταν ο κόσμος διψούσε για την πληροφορία.

Για τους λογούς αυτούς η Έλλη Σταη ακόμη, δεν έφερε την άνοιξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του alpha.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Έλλη Στάη. Όταν μια στάρ δεν φέρνει την άνοιξη.

Add yours

 1. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την εμπειρία της Έλλης Στάη, τη γοητεία που ασκεί, τη σπιρτάδα της και την εξυπνάδα της. Στον alpha κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο και τη γυναίκα την καίνε επαγγελματικά, απορώ πως το ανέχεται ακόμη.
  -Οι σχολιαστές είναι απλά ασχολίαστοι. Ο Κακαουνάκης δε μπορεί να μιλήσει και ο Κύρτσος εξοργίζει τον κόσμο με τις δεξιές του απόψεις και το ύφος «πεινάτε εσείς, αλλά τι να κάνουμε». Η Ιωάννα Μάνδρου;; χαχα, 2 φορές τους την έχει κάνει εκεί στον alpha. Μάλιστα φρόντισε να εκθέσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του δελτίου από την πρώτη μέρα.
  -Το lead in η Στάη το υπερδιπλασιάζει, τι άλλο να κάνει;
  -Οι συνεργάτες από το control πολύ αργοί με αποτέλεσμα το δελτίο να μην έχει νεύρο.
  -Ξεκίνησε αιφνιδιαστικά το δελτίο χωρίς να διαφημιστεί έστω και λίγο.
  -Το βασικότερο, το «αστέρι του σταθμού» φροντίζει να διαφημίζει άλλα δελτία και να παίζει στο τσαντήρι του ρεπορτάζ άλλου σταθμού.
  Είναι κρίμα για την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ελπίζω όπως βρήκε τον τρόπο στο ΣΚΑΙ και στον ΑΝΤ1 να τον βρει και τώρα. Απλά αφήστε τη λίγο ήσυχη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: